
Više hrane uz pomoć nauke
Sve manje obradivog zemljišta u svetu tera   poljoprivrednike da koriste najnovije naučne metode kako bi povećali   prinos. U Izraelu koriste satelitske snimke, u Kolumbiji razvijaju nove   vrste, otpornije na promenu uslova. 
 
Da bi se hranilo svetsko stanovništvo,  poljoprivredna  proizvodnja morala bi svake godine da se poveća tri  odsto, odnosno da  2050. bude 70 odsto veća nego danas. Obradivog  zemljišta je, međutim,  zbog urbanizacije i narušavanja kvaliteta sve  manje. Stručnjaci zato savetuju da se u poljoprivredi što više  koriste nauka  i nove tehnologije, jer se samo tako može zadovoljiti sve  veća potreba  za hranom.
 
Izraelci dokazuju da satelitska  tehnologija ima znatne  veze sa poljoprivrednom proizvodnjom. Trudeći se  da što bolje iskoriste  obradivo zemljište, koriste satelitske snimke  za detaljnu analizu koja  je kultura najpogodnija ili kad je najbolje  vreme za setvu.
 
„Zaključili  smo da je za veću poljoprivrednu  proizvodnju važno znati mikroklimu  svake parcele. Satelitski snimci  daju nam informacije o temperaturi  zemljišta, što je jako važno, na  primer, za pravovremenu primenu  pesticida“, kaže prof. Uri Dajan  sa Hebrejskog univerziteta u  Jerusalimu.
 
„Informacije ubacujemo u  algoritam i rezultat  prosleđujemo poljoprivrednim proizvođačima“,  objašnjava dr Itmar Lenski  sa Univerzitet Bar Ilan.
 
Poljoprivredne  kulture veoma su osetljive  na klimatske promene, a štetočine i  korovske biljke unište i 40 odsto  prinosa u svetu. Šteta se meri  milijardama dolara. Poljoprivrednici kažu  da izraelski naučnici menjaju  odnos prirode i ljudi.
 
„San postaje  java. Poljoprivrednik sam 40  godina i znam koliko je za uspešnu  proizvodnju važno donositi odluke u  pravo vreme“, zadovoljan je  poljoprivredni proizvođač Gideon Izrael.
 
Izraelski  naučnici rade  na tome da svoju metodu, za koju stručnjaci kažu da je  osnova za  preciznu poljoprivredu, razviju tako da bude primenjiva u  celom svetu.  Analize će biti još preciznije kako se bude povećavala  rezolucija  satelitskih snimaka. Dobrobit od nauke očekuju i  kolumbijski  uzgajivači kafe koji su zbog klimatskih promena prošle  godine imali  najmanji prinos u poslednjih 30 godina. Nacionalni centar  za  istraživanje kafe već 15 godina radi na tome da stvori otpornije  zrno.
 
„Reč  je o strategiji da se dopre do genetske mape kafe uz  pomoć molekularne  tehnologije. To nam omogućava da brže razvijamo nove  vrste“, kaže  direktor istraživačkog centra CENIKAFE Fernando Gast.
 
Modifikovano   zrno posejano je prošle godine na otprilike desetini zemljišta na kome   se u Kolumbiji uzgaja kafa i iščekuju se rezultati, jer kafa zahteva   savršenu kombinaciju temperature i vlažnih i sušnih perioda da bi imala   dobar ukus.
	





