
Ponuda suvih šljiva na izmaku
U Srbiji su ostale veoma male količine suve šljive za izvoz, pogotovo one koja je prošla toplotni put, takozvano „čisto sušenje” na 80ºC.
Prema prikupljenim podacima od izvoznika, u našoj zemlji, na ovakav način, nije proizvedeno više od 3.000 tona suve šljive. Preostale količine su sušene na klasičan način (dim) i u inostranstvu se sve manje troše.
Kompanija DT KODEN iz Novog Sada trenutno za tržište ima pripremljeno oko 100.000 kilograma suve šljive, a za „AgroServis” direktor Blažo Bojić kaže:
– Naša suva stenlejka je pripremljena po savremenoj tehnologiji sa i bez koščica, u pakovanju od pet i 10 kilograma, sa svim papirima o zdravstvenoj ispravnosti. Cena po kilogramu je 2,00-2,20 evra, što je do sada bila i izvozna cena – rekao je Bojić.
Šljiva koja je dimljena se uglavnom prodaje za domaće tržište i voćari iz okoline Čačka, Valjeva i Šapca očekuju da će je prodati po najmanje dva evra po kilogramu.