Jesenji plodovi za jači organizam

Bundeva, jabuke, kruške, kesten, šipak, dunje… sve vas ovo čeka na pijacama. Iskoristite blagodeti plodne jeseni i povrćem i voćem povećajte vitalnost organizma. Jasna Anđelković, nutricionista, savetuje kako da iz bundeva, jabuka, šipka, kestenja uzmete ono najbolje za svoje zdravlje.
 
BUNDEVA ZA DIJABETIČARE
 
Osim manjih količina belančevina, ugljenih hidrata i masti, bundeva sadrži i vitamine A, C, B, folnu kiselinu, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe… Što se energetske vrednosti tiče, ona nije visoka – u 100 grama ploda ima samo 30 kalorija. Bundeva je dobar izbor za gojazne osobe, dijabetičare, kao i za osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. U narodnoj medicini preporučuje se kao diuretik, to jest za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega ili bešike. Odlična je i kod psorijaze.
 
KESTEN IMA TRI PUTA MANJE KALORIJA OD LEŠNIKA I BADEMA
 
Plodovi kestena odličan su izvor kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svež plod kestena ima 170 kalorija na 100 grama i tri puta manje kalorija od lešnika, badema ili oraha.
Ne sadrži holesterol, gluten i idealna je namirnica za obolele od celijaklije. Bogat je šećerima, mineralima fosfora i vitaminima B kompleksa. U narodnoj medicini kesten se preporučuje anemičnima i onima koji imaju lošu probavu. Kesten je dobar za lečenje respiratornih problema, poput kašlja.
 
ŠIPAK JE TRI PUTA BOGATIJI ANTIOKSIDANS OD ZELENOG ČAJA
 
Šipak je plod divlje ruže i sadrži 100 puta više vitamina C od jabuke. Sadrži i znatnu količinu vitamin B kompleksa i karotena, a od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa, dok u semenkama ima vitamina E.
Od svežih plodova dobija se sok i vitaminski sirup. Sok od šipka je tri puta bogatiji antioksidantima od zelenog čaja. Od drobljenih plodova mogu se pripremati džemovi, marmelade, slatko, kao i razne vrste pirea. U narodnoj medicini se koristi za suzbijanje gripa, otklanjanje zatvora, ubrzavanje cirkulacije i lečenje anemije.
 
DUNJE PROTIV DOSADNE DIJAREJE
 
Plod dunje sadrži vitamin C u izobilju, a od minerala su zastupljeni kalijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar. U semenu dunje ima dosta sluzi, ali i otrovnih cijanovodoničnih jedinica. U narodnoj medicini sok od dunje koristi protiv dosadnih i upornih dijareja.
 
JABUKA ZA DIJETU, ALI I ZA DOBRO VARENJE
 
Sveži plodovi jabuka sadrže oko 83 odsto vode, a energetska vrednost im je 58 kalorija na 100 grama. Jabuka sadrži i organske kiseline, a od šećera glukozu, fruktozu i nešto saharoze, vitamine A, B i C. Smanjuje apsorpciju holesterola i masnoća u crevima i potrebu za grickanjem jer daje jak osećaj sitosti. Jabuke imaju veoma veliku dijetetsku vrednost. Preporučuju se kod anemije, avitaminoze i kod problema s varenjem.
 
KRUŠKA SNIŽAVA PRITISAK
 
Ovo slatko voće brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. U sebi sadrži sorbitol, koristan za jačanje zuba. Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koja lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi. Antioksidanti u kruškama čuvaju nas od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE