Stevija službeno odobrena kao zaslađivač

Evropska komisija odobrila je korišćenje tradicionalnog prirodnog južnoameričkog zaslađivača stevije u hrani i pićima u Evropskoj uniji.
 
Upotreba stevije će tako biti dozvoljena u prehrambenoj industriji od 2. decembra po preporuci Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
 
Stevia rebaudiana u raširenoj je upotrebi u Aziji i Južnoj Americi, jer su njeni ekstrakti slađi od šećera, a cenjena je i zbog svoje lekovitosti.
 
Biljka dolazi iz Paragvaja. Vekovima je uzgajaju domoroci Brazila i Paragvaja kao lekovito bilje i sredstvo za zaslađivanje. Narod Guarani ju naziva ka’a he’ (slatka biljka) i služi za zaslađivanje mate-čaja.
 
U poređenju sa šećernom repom lišće je 30 puta slađe, a materija za zaslađivanje steviozid, u čistom obliku, čak 150 do 300 puta slađa. Stevia sadrži i 300 puta manje kalorija od odgovarajuće količine šećera.
 
U studijama je posmatrano i njeno delovanje pri snižavanju krvnog pritiska, hipoglikemije i antimikroba. Tokom studija u Japanu i Južnoj Americi nisu uočena nikakva štetna dejstva.
 
Stevia je takođe pogodna za dijabetičare jer ne povećava nivo šećera u krvi i nema štetnih učinaka na zube.
Stevija bi tako mogla zamijeniti aspartam ili druge zaslađivače u hrani ili pićima bez šećera.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE