
Pravilna ishrana nakon sezonskih oboljenja
Posle sezonskih oboljenja brže ćete se oporaviti ukoliko više pažnje posvetite ishrani. Nije svejedno šta ćete jesti ako ste preležali grip, običnu prehladu ili ste pili antibiotike.
Posle gripa – crveno meso i vitamin C
Da bi se vaš organizam u potpunosti oporavio potrebni su mu proteini. Stoga celu nedelju posle gripa jedite po 100 g mesa za ručak i večeru i više nećete osećati malaksalost u mišićima. Crveno meso bogato je gvožđem, ali najbolje je da naizmenično jedete i piletinu, ribu i jaja. I bareno povrće, naravno, pre svega kupus i spanać. Takođe svako jutro, uz doručak popijte sok od sveže isceđene pomorandže ili limuna, a posle ručka se zasladite sa najviše četiri kockice čokolade koje će vam obezbediti 25 odsto neophodnog dnevnog unosa magnezijuma.
Posle prehlade – koštunjavo voće i fermentisano mleko
Upravo ste preležali treću prehladu ove sezone! Da biste ojačali svoj imunološki sistem neophodni su vam cink, omega 6 masne kiseline, probiotici. Neka se na vašem jelovniku svakog dana nađe bar jedna namirnica bogata cinkom sir, jaja, meso. Šaka oraha, lešnika ili badema ili 2 kašike suncokretovih semenki obezbediće vašem organizmu dnevnu dozu omega 6 masnih kiselina. Ako desetak dana posle prehlade budete svakodnevno za doručak pili jogurt obogaćen probioticima i jeli po pet porcija voća i povrća, ove zime više ne morate strahovati od prehlade.
Posle terapije antibioticima – pirinač, šargarepa i banana
Da biste što pre oporavili želudac nekoliko dana jedite namirnice čiji tranzit kroz creva je usporen, kao što su pirinač, šargarepa, banana i kompot ili sok od borovnica. Takođe, treba da pijete po dva do tri jogurta na dan da biste obnovili crevnu floru koju su antibiotici oštetili.