
Lekovita vrednost aronije
Plodovi aronije su bogati hranjivim i lekovitim materijama. Sadrže od  25-30% suve materije, najviše saharida, šećera od 6,2-10, 8%, celuloze  3,0-3,1%, pektina o,63-0,75%, organskih kiselina od 0,7-1,3% i  antocijana (600-2300mg%). 
U njima je prava riznica (1,55) makro i mikro elemenata kao što su  gvožđe, kalcijum, bakar, jod, bor, molidben, mangan, kalijumi  kobalt,vitamini C, P, PP, B6, B2, E i provitamina. Pronađeno je 1480 mg  antocijana na 100 gr svežih plodova, dok je koncentracija  proantocianidina bila oko 664 mg na 100 grama.
 
Ovih materija ima najviše u kori i ispod same kore ploda. Na ovaj način biljka štiti sadržaj, meso i seme ploda, od štetnog dejstva uv zračenja. Ovakvim sastavom aronija  predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti,  kao što su karcinom debelog creva, neaktivna  jetra, kardiovaskularne  bolesti, hronična zapaljenja,gastro problemi uključujući i čir. Jača  imuni sistem pa je dobra hrana – lek za decu, sportiste i  rekonvalescente. Usporava proces starenja i ima antiseptičko dejstvo. U  ishrani i medicini aronija se koristi uglavnom kao hladno ceđeni sok,  sirup.
 
Od kilograma  svežih, neoštećenih plodova dobija se 500-600ml  gustog soka, tamne ,skoro crne boje koji se konzerviše pasterizacijom u  staklenoj ambalaži.Ovakav sok se koristi razređen u vodi, čaju ili  drugim voćnim sokovima. Sirovi sok se koristi obazrivo kao i drugi  lekovi , tri puta na dan po 50ml, ili pola čaše od jogurta.Inače hladno  ceđeni sok, pasterizovan na 85-95C u trajanju od 15 minuta,  je  najvažniji proizvod od aronije. Ima rok trajanja do dve godine.
 
Sadrži  bioflavonoide, minimum 300mg, sa energetskom vrednošću od 63kcal na  100ml. Sok aronije je najjače antioksidativno sredstvo u prirodi, sadrži 16100 ORAC jedinica izraženo u mikromolovima na 100grama ploda.  Sprečavanjem štetnog dejstva slobodnih radikala u metabolizmu čoveka,  omogućava dug i zdrav život.
	





