
Vitki i zdravi sa grejpfrutom
Ukoliko želite da održite vitku liniju, jedite grejpfrut i njegov sveže ceđeni sok, tvrdi kalifornijski tim naučnika koji predvodi dr Ken Fudžioko. On i njegov tim su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo 100 gojaznih pacijenata, sa prosečnom telesnom težinom od 100 kilograma. Naučnici su ih podelili u tri grupe.
Prva je konzumirala po pola grejpa pre svakog obroka, druga grupa je pila sok od grejpa, a treća uopšte nije uzimala ovo voće tokom trajanja eksperimenta. Posle tri meseca, naučnici su ustanovili da su oni koji su jeli po pola grejpa pre svakog obroka izgubili u proseku dva kilograma na težini. Isto se dogodilo i onim pacijentima koji su pili sok od grejpfruta, dok je prosečan gubitak težine članova treće grupe iznosio svega oko 500 g.
Po mišljenju kalifornijskih naučnika grejp utiče na insulin, hormon koji reguliše metabolizam šećera, a preko insulina i na hipotalamus, centar gladi u mozgu. Ali, to nisu jedine prednosti grejpfruta. Ova voćka sadrži bioflavonoide i amino-kiseline, vrlo efikasne u borbi protiv infekcija kože i unutrašnjih organa. Naime, grejp je neprijatelj bakterija kao što su streptokoka i helikobakter pilori, ali i virusa gripa i herpesa. Takođe, ako pojedete pola grejpa u organizam ćete uneti potrebnu količinu vitamina C za čitav dan. Zbog gorkog ukusa, međutim, mnogi ga ne vole. Zato je najbolje da ga zaslade medom i jedu za doručak.