
Subotica želi na mapu vina Evrope
Vinogradari na severu Bačke pokušavaju da vrate posrnulu vinsku tradiciju i da se sa autohtonom sortom kadarkom vrate na vinsku mapu Evrope. Subotica je nekada bila vinogradarski centar i pre četvrt veka čokoti vinove loze prostirali su se na 6.150 hektara subotičko-horgoške peščare, a danas je pod zasadima vinove loze jedva hiljadu hektara.
Činjenica da država u poslednjih šest godina subvencioniše sadnju vinograda ne može preko noći da izbriše prethodne tri decenije i njen poprilično bahat odnos prema toj grani privrede kada su vinogradi gotovo opusteli, a vina izgubila na kvalitetu.
Vinogradari sa severa Bačke ne odustaju, žele da vrate region na vinski mapu Evrope i to prvenstveno autohtonom sortom kadarkom, čiji je svojevremeno najrevnosniji promoter po evropskim dvorovima bio čuveni mađarski kompozitor Franc List, pa je ona bila izuzetno popularna u mondenskim krugovima ondašnjeg džet-seta.
– Ovog trenutka kapacitet peščare znatno je veći nego što imamo ukupno zasađenih vinograda, ali nažalost ima mnogo razloga zbog kojih ne bi bilo tačno da širim optimizam – kaže Dragutin Miljković, veliki majstor vinskog reda „Arena zabatkiensis“. – Ova godina je bila dobra, nije bilo mraza, kiše su padale u pravo vreme, sunca je bilo dovoljno i imaćemo odlično vino.
Prema njegovim rečima, može da se desi da ova godina bude zapamćena kao jedna od dobrih berbi. “Međutim, uvek uz to dolaze i pitanja ekonomije, tržišta, cene i svega onoga što je vezano za uspeh i zbog čega se mnogi kolebaju da li da proizvode više od onoga što im treba za lične potrebe“, priča Miljković. – Oni koji prave vino za tržište u našem kraju ne mogu sami. Njima treba pomoć drugih ljudi, mobe su manje aktuelne, a stručnih ljudi za taj posao sve je manje.
– Pre nekoliko godina pokrenuli smo inicijativu da se zaštite autohtone sorte grožđa, ali od toga nije bilo ništa ni posle nekoliko sastanaka sa nadležnima iz pokrajine i republike. Stiče se utisak da to nikoga posebno ne interesuje, a i gradska vlast čini se da se odnosi maćehinski prema nečemu što bi mogao da bude subotički brend. A bez podrške i interesovanja za vinograde i vinare, od šanse nema ni čokota – kaže Ferenc Šinka, vinogradar sa Palića.
Optimizam među vinogradare pre nekoliko godina počeo je da vraća Živojin Đorđević, koji je sa svojom „WOW“ vinarijom na 250 hektara nekadašnjeg „Podruma Palić“ zasadio najkvalitetnije sorte vina i vinariju opremio vrhunskom tehnologijom. Samo što je Subotica kročila na vinsku mapu, kola su krenula nizbrdo. Prošlog septembra vinarija je otišla u stečaj, godinu kasnije prihvaćen je plan reorganizacije, ali, po svemu sudeći, „Svetu vina“ Živojina Đorđevića ovih dana preti bankrot. Danas su ovi vinogradi zaparloženi i na njima nema šta da se bere.