Češće konzumiranje ribe smanjuje rizik od šloga

Osobe koje nekoliko puta nedeljno konzumiraju ribu su pod nešto manjim rizikom da dožive šlog, nego one koje ribu jedu retko ili nikako, poručuju stručnjaci švedskog Instituta Karolinska.

Njihov zaključak bazira se na analizi rezultata petnaest studija, obavljenih u SAD, Evropi, Japanu i Kini, u kojima su ispitanici dali podatke o konzumiranju ribe, a zatim bili praćeni između četiri i trideset godina, izveštava Rojters.

Ovim istraživanjima je bilo obuhvaćeno blizu 400.000 osoba starosti od 30 do 103 godine. Zaključeno je da su dva do tri obroka ribe nedeljno dovoljna da se rizik od šloga smanji za 12 odsto.

Procenjuje se da su za to najzaslužnije omega-3 masne kiseline iz ribe, kao i vitamin D, selen i neki tipovi proteina karakterističnih za riblje meso.

Najblagotovornije preventivno dejstvo protiv šloga ima tzv. „masna“ riba, naročito losos i haringa. Švedski tim naglašava da kada je riba spremljena prženjem, izostaje svako preventivno dejstvo protiv šloga.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE