
Netolerantnost na laktozu je zabluda?
Istraživači smatraju da su mnogi ljudi koji misle da imaju alergiju na mleko ili da su netolerantni na laktozu zapravo u zabludi.
Većina osoba koje tvrde da reaguju na mlečne proteine ili šećernu laktozu u stvari jede previše masne hrane.
“ Veoma je teško odgovoriti ljude koji su sebe već ubedili da imaju određeni problem”, rekao je prof. Piter Horvel, gastroenterolog u mančesterskoj bolnici.
Iako alergije na mleko postoje, one su veoma retka pojava, naročito među odraslima. Kravlje mleko, odnosno proteini iz njega ne odgovaraju bebama mlađim od godinu dana samo 7 odsto slučajeva.
“Čitava oblast netolerancije na hranu nije u potpunosti nauka istražila što je čini pogodnom za šarlatane koji izmišljaju nove dijete i tehnike testiranja”, smatra prof. Horvel.
On je istakao rezultate jednog italijanskog istraživanja sprovedenog nad više od 100 ljudi sa bolovima u stomaku, nadutošću i dijarejom koji su verovali da imaju problem sa apsorpcijom laktoze.
Ispostavilo se da je uzročnik njihovih problema zapravo mentalne prirode i da malo toga duguju varenju laktoze.
Naučnici napominju da ljudi moraju da budu oprezniji u svojim dijetama i isključivanjem mlečnih proizvoda kao osnovnog izvora kalcijuma iz ishrane.
Smatra se da većina ljudi samovoljno odlučuje da ima netoleranciju na laktozu nakon sličnih iskustava i priča poznatih.