
Zatvoreni banoštorski Dani grožđa
Tradicionalni dani grožđa, koji se u sremskom selu Banoštoru održavaju po 15. put, danas su završeni.
Pokrovitelj manifestacije je opština Beočin, a organizatori su mesna zajednica Banoštor i Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trifun“.
U Banoštoru se proizvodnjom vina bavi desetak porodica, a otvorene su tri vinske kuće. Početkom septembra, vredni vinogradari i vinari , okupljeni u Udruđenje „Sveti Trifun“, obeležavaju početak nove berbe onako kako to dolikuje, uz pesmu i vino, na manifestaciji „Banoštorski dani grožđa“.
„Ove godine vinogradi obećavaju. Berba će početi čim završimo manifestaciju. Što se tiče ranijih sorti kao što su šardone, sovinjon, rajnski rizling, počeće da se beru već sledeće nedelje“, kaže predsednik Kluba vinara i vinogradara „Sveti Trifun“, Jovan Stojković.
U Mesnoj zajednici Banoštor tvrde da su prezadovoljni posećenošću manifestacije i ističu da je njihov trud urodio plodom.
Poslednji dan proslave namenjen je gurmanima, jer se desetak ekipa takmičilo u kuvanju pudarskog paprikaša, specijaliteta koji se nekada pripremao u vinogradu.
U kuvanju tradicionalnog pudarca oprobalo se 15 ekipa , takmičarski duh nije bio u prvom planu, a tajnih recepata, kažu, nema.
Za tri najbolje ekipe kuvara pudarskog paprikaša pripremljeni su najkvalitetnija banoštorska vina , kao i rukotvorine seoskih udruženja.
Posetilaca manifestacije je svake godine sve više, a za dobru atmosferu pobrinuli su se tamburaši iz Deronja.