Izbegavajte ih: Najopasniji aditivi u ishrani

Nekada je hrana na kojoj je pisalo ‘sa ukusom voća’ ili ‘sa ukusom sira’ sadržavala voće ili sir. A danas? Većina hrane je veštačka. Lista aditiva prešla je brojku od tri hiljade, pa iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbegavati, prenosi net.hr.
 
1. Olestra

Zamena za masnoću koju su kreirali u Procter&Gambleu, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi varenja ne mogu  razgraditi velike molekule, olestra ima kalorijsku vrednost 0.

U čemu je problem?
 
Može izazvati proliv. Osim toga. ometa apsorpciju važnih hranjivih supstanci, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može izazvati brže debljanje nego prava masnoća.
 
2. Pigment karamele
 
Veštački pigment koji je proizveden zagrevanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.
 
U čemu je problem?
 
Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim sosovima, hlebu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, hemikalije koje se povezuju s rakom kod miševa. Fabrike nisu dužne objaviti jesu li boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne.
 
3. Saharin
 
Veštački zaslađivač pronađen slučajno 1870-ih.
 
U čemu je problem?
 
Studije povezuju saharin sa rakom bešike. Pre tri godine istraživanje je pokazalo da se pacovi brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer.
 
4. Kalijum bromat
 
Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje testa tokom pečenja.
 
U čemu je problem?
 
Kalijum bromat uzrokuje tumore bubrega i štitne žlezde kod pacova. Mnoge zemlje su ga zabranile. Međutim, neki američki lanci brze hrane još ga koriste.
 
5: BHA – Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene
 
Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte.
 
U čemu je problem?
 
Američki The Department of Health and Human Services izdao je saopštenje u kojem stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su gume za žvakanje Orbit.
 
6. Delimično hidrogenizovano biljno ulje


Polučvrsta mast koja se dobija dodavanjem vodonika u nezasićene masne kiseline.
 
U čemu je problem?
 
Delimično hidrogenizovane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima i u margarinu.
 
7. Sulfiti


Održavaju boju hrane te sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumpor dioksida.
 
U čemu je problem?
 
Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. Kod osetljivih i astmatičara sulfiti mogu izazvati teškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na sveže namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a.
 
8. Azodikarbonamid
 
Sintetički žuto-narandžasti aditiv za testo.
 
U čemu je problem?
 
Ova hemikalija se pre svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. Koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaknuti kao mogući uzročnik astme. Studija koju su sproveli u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin’ Donuts i pecivu u McDonald’su.
 
9. Karagenan
 
Zgušnjivač i emulgator koji se dobija iz algi – E407 karagenan.
 
U čemu je problem?
 
Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima.

 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE