Koji začini čuvaju srce?

Dok kuvamo, često znamo koristiti različite začine, ali više brinemo da u jelu bude zdravih namirnica poput povrća. Naučnici su došli do otkrića da su začini itekako važni i da nas mogu zaštititi od bolesti srca.
 
Kada jedemo hranu bogatu ugljenohidratima, telo deo iskoristi za energiju koja mu je potrebna, a višak taloži u masne ćelije i čuva za posle. Voditeljka istraživanja Šeila Vest objašnjava da se kod takve ishrane stvaraju trigliceridi u krvi, a ako jedemo previše, tada oni mogu uzrokovati bolesti srca.

„Shvatili smo da dodavanje začina u masnija jela smanjuje nivo triglicerida u krvi za 30 posto“, rekla je Šeila Vest i dodala da su u jela ispitanicima dodavali začine poput karija i cimeta. Kontrolna jela bila su identična, ali nisu imala začine.

Istraživački tim ispitanicima je svakih pola sata pregledavao krv i pokazalo se da jela sa začinima poput ruzmarina, origana, cimeta, crnog bibera, luka i paprike smanjuju nivo triglicerida u krvi. Razlog tome je što ovi začini imaju antioksidantsko delovanje koje se u krvi povećalo za 13 posto, a nivo insulina pao je za 20 posto.

Naučnici smatraju da do dve kašičice začina neće štetno uticati na želudac, što je potvrdilo i ovo istraživanje, a planiraju napraviti novu studiju da bi utvrdili ima li jednako dobrih rezultata i sa manjom količinom.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE