Niško vino za jubilej hrišćanstva
Originalno niško vino, od grožđa sa ovog područja i proizvedeno u sopstvenoj vinariji, biće predstavljeno na proslavi jubileja hrišćanstva 2013. godine.
Posle skoro potpunog uništenja vinograda u niškom kraju, što zbog zapuštanja, što zbog fitoplazme, opština Pantelej i Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, a uz pomoć Ministarstva poljoprivrede intenzivno rade na jačanju vinogradarstva.
U nameri da proizvedu vino vrhunskog kvaliteta niški vinogradari iskrčili su „prokupac“ i ostale autohtone vrste grožđa i zasadili „šardone“, „sovinjon“ i „game“. Dok je prošle godine zasađen samo hektar i po novog vinograda, ove godine je već 12 hektara pod novim zasadom vinove loze, a za sledeću godinu planira se dvostruko više. Ubrzano se radi i na otvaranju sopstvene vinarije čija će izgradnja započeti na jesen, a deo opreme je već nabavljen. Niški vinogradari očekuju da će biti uspešni takmaci vodećim proizvođačima vina jer, kako navode, ovo područje ima savršene prirodne uslove za gajenje vrhunskih sorti grožđa.
Ivan Petković, iz sela Malča, vlasnik je najvećeg vinograda u ovom kraju.
– Pod vinogradom imam pet i po hektara. Zahvaljujući državnim subvencijama pre pet godina počeo sam da sadim plemenite vrste grožđa „sovinjon blank“ i „kaberne sovinjon“. Međutim, zadržao sam i našu crnu „tamjaniku“, a planiram i sadnju bele vrste istog grožđa jer ga, osim još jednog čoveka u Negotinu, niko drugi u Srbiji ne proizvodi, a daje vrhunsko vino – objašnjava Petković.
Područje bogomdano
On dodaje da je ovaj kraj savršen za uzgoj vrhunskog grožđa.
– Ovo područje je bogomdano za proizvodnju najkvalitetnijeg grožđa jer imamo najvišu suvu temperaturu vazduha u Srbiji. To je naš adut za proizvodnju najkvalitetnijeg vina u Srbiji – ističe Petković.
Niški vinogradari odlučili su da svoje vino prave u sopstvenoj vinariji. U staroj školi u selu Kamenica na jesen će početi izgradnja postrojenja za proizvodnju vina. Gradski Fond za razvoj poljoprivrede kupio je flaširnicu vrednu 20.000 evra, opština Pantelej je za najbolju italijansku muljaču dala 670.000 dinara, a proizvođači vina su već kupili cisterne za novu vinariju.
– Petnaestak vinogradara sa područja naše opštine odlučilo je da se profesionalno posveti proizvodnji vrhunskih vina pa su formirali i sopstveno udruženje. Ministarstvo poljoprivrede besplatno im je obezbedilo sadni materijal vrhunskog kvaliteta, dobrim delom uvezenog iz Italije, a mi smo odlučili da izgradimo vinariju. Radovi kreću na jesen u staroj školi u Kamenici gde je neiskorišćeno 200 kvadrata prostora i 30 ari dvorišta. To će biti investicija od nekoliko stotina hiljada evra, ali očekujemo da će nam pomoći i Grad i Ministarstvo poljoprivrede. Biće zadržan spoljni izgled škole jer se radi o autentičnoj arhitekturi, ali će unutrašnjost biti prilagođena potrebama vinarije. Biće izgrađena na dva nivoa s odvojenim prerađivačkim delom i prostorijama za degustaciju i izložbu vina. U novoj vinariji posao će dobiti petnaestak ljudi uključujući i enologe – objašnjava Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej.
Prvo vino za dve godine
Prve količine originalnog niškog vina biće prezentovane za dve godine prilikom proslave Milanskog edikta. U najavi je niško vino pod originalnim nazivom vrhunskog kvaliteta, koje će kao brend ovog područja osim domaćem biti ponuđeno i inostranom tržištu.
Nova vinarija će ujedno biti i deo Proizvodno-edukativnog centra za razvoj voćarsko-vinogradarske proizvodnje. Voćari i vinogradari sa ovog područja moći će u Centru da dobiju savete šta treba da urade kako bi u svojim voćnjacima dobili maksimalan a najkvalitetniji prinos.
Stigla nova muljača za grožđe
Najsavremenija muljača „preciza 70″, koju je proizvela firma „Enologika“ iz Toskane u petak je stigla u Niš. Kapacitet muljače je sedam tona grožđa na sat, što će u potpunosti zadovoljiti potrebe vinogradara iz niškog kraja. Muljača je plod najsavremenije tehnologije koja omogućava pažljivo gnječenje zrna kako se ne bi izdrobile semenke i u vino unela gorka jedinjenja. Nova muljača ima sistem za sprečavanje oksidacije šire kako bi ona bila pogodna za najkvalitetnija vina.