Kupina je ukusno voće i riznica zdravlja

Vitamini, minerali, biljna vlakna, flavonoidi, sve to sadrže kupine, koje nisu samo ukusno voće, nego zahvaljujući svom sastavu imaju blagotvoran učinak na mnoge zdravstvene probleme.
 
Osim ploda kupine, koji se koristi za pravljenje sokova, džemova, vina, i u kolačima i raznim slatkišima, i lišće kupine može se iskoristiti za razne čajeve. Čaj deluje na snižavanje krvnog pritiska, a pomaže i kod paradentoze.
 
Mladi izdanci i listovi kupine, zajedno s mladim izdancima koprive i šumske jagode čine poznati prolećni čaj, koji služi za čišćenje krvi. Čajni napitak od listova kupine s medom i propolisom otvara apetit i leči želudac. Poput ostalog tamno obojenog voća, kao što su borovnice i grožđe, kupine sadrže bioflavonoide, koji deluju kao jaki antioksidanti i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C i pomažu očuvanju kolagena.
Kupinovo vino protiv anemije
 
Od davnina su poznata lekovita svojstva kupinovog vina, koje je bogato vitaminima i mineralima, a ima i veliku hransljivu vrednost. Posebno je delotvorno u borbi s anemijom, koja u pravilu nastaje zbog manjka gvožđa u krvi. Stručnjaci preporučuju da se kroz određeno vreme uzima decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. To bi trebalo trajati barem mesec dana kako bi se mogli pokazati učinci konzumiranja tog ne samo lekovitog nego i vrlo ukusnog napitka koji se dobija vrenjem zrelih plodova kupine.

Kupinovo vino osim gvožđa i drugih minerala, sadrži i velike količine vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin. Osim kod anemije, kupinovo vino deluje i kod problema s probavom, cirkulacije, regulacije pritiska, iscrpljenosti, jača imunitet i otpornost organizma. Pojačava apetit, te doprinosi boljoj razmeni materije u organizmu. Takođe povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti.
Sirup od kupina
Mnogi kupinu najviše vole sveže ubrane, a prava je poslastica i u sladoledu, džemu, kolačima ili sirupu, koji možete vrlo jednostavno i sami pripremiti. Potrebna su vam 2 kilograma kupina, 6 decilitara vode, 1 kilogram šećera, 3 limuna. Voće usitnite u električnoj seckalici. U kipuću vodu dodajte šećer i kuvajte dok ne dobijete šećerni sirup. Topli šećerni sirup prelijte preko pripremljenih kupina, dodajte limunov sok, ostavite da stoji nekoliko sati i na kraju propasirajte. Dobiveni sirup zagrejte do 75 stepeni Celzijusa i odmah sipajte u vrele boce i dobro zatvorite.

Marmelada od kupina s narandžom i gorkom čokoladom
 
Za 2 kg marmelade potreban je 1 kg kupina, 1 kg žele šećera, 2 neprskane narandže i 200 g gorke čokolade. Očistite, proberite i isperite kupine. Dobro ih ocedite. Operite koru neprskane narandže, a sok iscedite. Čokoladu grubo usitnite. Pomešajte šećer s voćem pa ga u prikladnoj posudi zakuvajte s narandžinim sokom i ribanom korom narandže. Nešto kasnije dodajte seckanu čokoladu. Tokom mešanja stalno skidajte penu koja se pojavi na vrhu. Nakon 10 minuta kuhanja, marmeladu izlijte u vruće staklenke i odmah zatvorite.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE