Folati smanjuju rizik od kolorektalnog kancera
Konzumiranje znatnijih količina folata, u vodi rastvorljivog B vitamina koji se prirodno nalazi u hrani, može da smanji rizik od kolorektalnog kancera (raka rektuma i debelog creva), pokazala je najnovija američka studija.
„Utvrdili smo da su sve forme i izvori folata u vezi s manjim rizikom od kolorektalnog kancera“, izjavila je rukovodilac studije Viktorija Stivens iz Američkog društva za rak, a prenosi Sinhua.
Ustanovljeno je da su u ovom smislu najdelotvorniji tzv. „totalni folati“ kojih, osim prirodno u hrani, ima i u prehrambenim proizvodima obogaćenim folnom kiselinom, kao i u dodacima ishrani koji sadrže ovu kiselinu.
Istraživanje je obavljeno na gotovo 100.000 osoba u okviru američke Studije o prevenciji kancera II.
U SAD je obogaćivanje nekih prehrambenih proizvoda folatima počelo 1999. U prve dve godine primene ove mere nije primećena nikakva promena učestalosti obolevanja ispitanika, ali je od 2002. do 2007. obolevanje od kolorektalnog kancera znatno smanjeno.
Folati spadaju u esencijalne nutritivne sastojke za rast ćelija, uključujući sintezu i reparaciju DNK.
Budući da su ti procesi od ključnog značaja za razvoj i diferencijaciju ćelija, odnos između unosa folata i obolevanja od raka se već duže vreme istražuje, naročito kada je u pitanju kolorektalni kancer.