Od danas puna primena Zakona o bezbednosti hrane
U Srbiji se od danas u potpunosti primenjuje Zakon o bezbednosti hrane, te će započeti inspekcijski nadzor nad primenom njegovih odredbi, među kojima je i obaveza uvođenja „Hasap“ standarda.
Po tom zakonu, svi objekti koji se bave proizvodnjom i preradom hrane bili su u obavezi da uvedu „Hasap“ standard (Program analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka – H A C C P) još 1. januara 2009. godine.
Ministarstvo poljoprivrede i trgovine objavilo je početkom ove sedmice da objekti za promet hrane na malo nisu obavezni da uvode „Hasap“ standard, već samo dobru distributivnu i higijensku praksu.
Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin istakla je da oni koji se bave proizvodnjom i preradom hrane u nemaju razloga da se plaše 10. juna, jer će tada samo početi inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o bezbednosti hrane.
Inspekcije će u toku službenih kontrola maloprodajnih objekata davati potrebna uputstva i instrukcije u vezi sprovođenja samokontrole i poslovanja u skladu sa dobrom higijenskom i distributivnom praksom, kazala je načelnica Čelebićanin za Tanjug.
Po Čelebićanin, 10. juna se ništa neće promeniti, pošto su se novine desile isključivo u objektima koji se bave prometom hrane na malo – kasapnicama, ribarnicama, odnosno mestima gde se rukuje hranom pre isporuke krajnjem potrošaču.
„Veoma je važno da u maloprodajnim objektima postoji dobra distributivna i higijenska praksa, da se vodi zapisnik o načina ulaska sirovine, odnosno hrane i načinu njene prodaje krajnjem potrosaču“, navela je Čelebićanin.
„Da li neko ima uveden ‘Hasap’ program ili su mu dovoljne standardne sanitacijske operativne procedure, zavisi isključivo od kapaciteta i vrste proizvodnje i tu nema ničega spornog“, istakla je Čelebićanin.
Čelebićanin je ponovila da protiv proizvođača i prodavaca hrane posle 10. juna nikakve kaznene mere neće biti preduzimane, već će ih inspekcija tokom službene kontrole upoznati sa „onim šta treba da imaju i kako i na koji način da sprovode samokontrolu“.
Načelnica je naglasila da za proizvođače i prodavce hrane neće biti nikakvih dodatnih troškova, već će dobiti sve instrukcije i uputstva od inspektora koji budu dolazi u službenu kontrolu.
Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije kazao je da je cilj primene Zakona o bezbednosti hrane i sistema „Hasap“ da se garantuje mikrobiološka, hemijska i fizička bezbednost proizvoda.
Budimović je kazao da će primenom tog sistema “ hazardi“ u toj oblasti biti svedeni na najmanju moguću meru, kao i da „Hasap“ mora da se shvati kao alat za lakše poslovanje, a ne kao namet na naše proizvođače.
On je za RTS objasnio da je HAC CP sistem lako primenjiv i da je reč o tri vrste inspekcije – veterinarskoj, sanitarnoj i poljoprivrednoj u zavisnosti od vrste proizvodnje – da li je reč o restoranima, klaničnoj ili mlekarskoj industriji.
On je podsetio da je učinjen ustupak u odnosu na manje po obimu posla objekte i da se zakon odnosio uglavnom na mlekare i klaničnu industriju, dodajući da u Srbiji ima 4.500 objekata koji se bave proizvodnjom hrane i oni ne mogu biti izostavljeni od HAC CP sistema.