SZO: Izvor smrtonosne bakterije pre treba tražiti u mesu
Izvor zaraze smrtonosnom bakterijom ešerihija koli EHEC, koja se iz Nemačke proširila u 12 zemalja i odnela živote 19 ljudi, pre treba tražiti u mesu nego u povrću, kako se do sada smatralo, rekao je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Donato Greko, stručnjak SZO, izjavio je za italijanski list „Republika“ da se bakterija inače nalazi u crevima goveda i da je zbog toga moguće da se nađe u sirovom mesu i jelima kao što je tartar biftek ili u nedovoljno ispečenim hamburgerima.
„Tako opasni crevni bacili, kao što je i ešerihija koli, nisu nikada nađeni u voću ili povrću“, naglasio je Greko i dodao, da bi, ako se ispostavi da je izvor zaraze govedina, to moglo da se dovede u vezu sa „oplemenjivanjem“ stočne hrane antibioticima, zbog čega bakterije postaju sve otpornije na antibiotike.
Nemački ministar zdravlja Danijel Bar danas je ponovo upozorio građane da izvor zaraze još nije lociran i da vode računa o higijeni. On je za „Rur nahrihten“ izjavio da je povrće – paradajz, krastavci i zelena salata – još uvek pod sumnjom i da ga ne treba jesti, pogotovu ne na severu Nemačke, preneo je Dojče vele.
Naučna testiranja ne potvrđuju hipotezu da se iza zaraze smrtonosnom bakterijom u Nemačkoj i još nekim zemljama kontinenta krije kontaminirano povrće, objavila je u petak Referentna laboratorija Evropske unije za ešerihiju koli u Rimu.
Stručnjaci iz Rima smatraju da se ovog puta ne može govoriti o bakteriji mutantu, već o „soju koji je nastao akvizicijom novih gena“.
Da bi se izbegla infekcija dovoljno je slediti osnovna higijenska pravila u kuhinji, poručuju iz ove laboratorije – prati ruke posle manipulisanja hranom i voditi računa da noževi budu čisti.