Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Holandija: Nova Nojeva barka za spas sveta

    Protekle tri godine 60-godišnji Holanđanin Johan Hejbers, vlasnik velike građevinske kompanije iz Dordrehta, proveo je praveći Nojevu barku, istu onakvu kakva je bila biblijska, sagrađena kako bi se životinje spasle od Potopa.


    Dugačka je 300 kubita (155 metara), visoka 30 kubita (15 metara), odnosno tri sprata i široka 50 kubita (23 metra).

    Hejbers insistira na mernoj jedinici iz Biblije i kaže da je kubit rastojanje između vrha prstiju i lakta ili približno 45 centimetara.

    On gradi brod od švedskog bora jer je po Bibliji Bog naredio Noju da upotrebi „drvo četinara“.

    Za razliku od drevnog graditelja, Holanđanin mora da ispoštuje sve savremene standarde bezbednosti, pre svega protivpožarne.

    Zato je ugradio u plovilo sidro teško 2.970 tona kako bi barka bila klasifikovana kao zgrada, a ne kao plovni objekat.

    Osim toga, moraće da je ofarba, i spolja i iznutra, sa tri sloja laka otpornog na vatru.

    Da se brod ne bi prevrnuo, drvena konstrukcija je postavljena na osnovu od 25 čeličnih barži povezanih i učvrćenih čeličnim ramom.

    Kad bude završena, najverovatnije u julu, barka će služiti kao neka vrsta obrazovnog centra: imaće dve sale za konferenciju koje će moći da prime do 1.500 ljudi.

    U njenoj utrobi biće smeštene životinje, trenutno su tu samo ptice u kavezima i kokoške, da bi se posetiocima što upečatljivije dočarala priča o Noju i Potopu.

    Ovo nije prva barka koju je sagradio preduzimljivi Holanđanin. Na tu ideju je došao još 1992. godine posle velikog nevremena u Dordrehtu, priobalnom gradu severno od Amsterdama. Ali je njegova žena Bjanka, policajka, bila protiv.

    „Ipak, napravio sam manju barku, dugačku 68 metara, koja je plovila kroz holandske kanale. Odmah je postala prava senzacija“, priča Hejbers, dodajući da je na tome zaradio 3,5 miliona dolara.

    Međutim, Hejbers kaže da nije sve u novcu.

    „Mislim da je bitno ljudima ukazati na postojanje Biblije. I da podsetimo ljude, kada otvorite Bibliju, kao da kontaktirate s Bogom“, kaže Hejbers i i dodaje: „To je jedno veoma jednostavno značenje. Kada posetite brod, brojne stvari vas navode na razmišljanje. Mi smo ti koji ljude činimo radoznalima, navedemo ih na razmišljanje i istraživanje.“

    Pored konferencijskih sala, ta barka će imati i edukativnu svrhu. Naime, sama unutrašnjost barke posetiocima će pričati priču o Nojevoj barci, a za veće posete će dovesti i prave životinje.

    I dok su mnogi oduševljeni tom barkom, ima i onih koji smatraju da od nje i neće biti neke koristi.

    „Mislim da i nije baš za neku plovidbu, jer je suviše teška i glomazna. Ali, ipak, moram priznati da definitivno podseća na biblijsku barku“, kaže Bas Kejzer, koji živi u blizini mesta gdje Hejbers gradi barku.

    Dordreht je zapravo pravo mesto za izgradnju Nojeve barke pošto se nalazi na ušću truju reka u Severno more. Grad je više puta bio poplavljen. Međutim, iako Hejbersova barka neće poslužiti kao spas od Potopa, ona će koristiti njegovim stanovnicima kao način da privuku na hiljade turista i poprave svoju tešku ekonomsku situaciju.

    Međutim, Hejbersova barka nije jedino što može spasiti svet u budućnosti. Naime, na ostrvu Spicbergenu, u arhipelagu Svalbard, oko 1.300 kilometara od Severnog pola, na sto metara ispod večnog leda, Norveška je sagradila čelični trezor u kome će se čuvati semena milion biljnih kultura sa cele planete.

    Ova, takođe, jedna vrsta savremene Nojeve barke ili, kako je zovu, „trezor sudnjeg dana“ treba da posluži za spas planete u slučaju neke prirodne ili nuklearne katastrofe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE