Globalno zagrevanje opasnost za uzgajivače grožđa
Globalno zagrevanje koje za sobom povlači visoke temperature, duge sušne periode i nedovoljno vode predstavlja veliku opasnost za uzgajivače grožđa, upozorili su stručnjaci.
„Generalno, topla i suva leta i blage i vlažne zime su idealne za grožđe. Ipak, različite vrsta grožđa različito reaguju na klimatske uslove. Tako, belom grožđu trebaju niže temperature, a crvenom prijaju visoke. I upravo je ovo razlog što su vina tako osetljiva“, rekao je Herbert Formajer, naučnik sa bečkog Prirodnjačkog Univerziteta.
On je dodao da nemački uzgajivači grožđa imaju razloga za brigu jer, iako se sada francuska crna grožđa merlo i kaberne sovinjo uzgajaju na njihovom tlu, belo grožđe, koje se ovde gaji, ubrzo se „seli“ u severnije delove.
Formajer ukazuje na to da će jako topla leta značiti bržu berbu, jer će sam proces stvaranja grožđanog šećera biti ubrzan.
„To će, na neki način, značiti isforsiranost i moglo bi da utiče na ukus vina“, rekao je on.
Naučnik je dodao da bi u najgorem mogućem slučaju uzgajivači morali da uzgajaju neke nove vrste grožđa, a rezultat bi bilo iskorenjivanje ragionalnih sorti.
„Veoma je važno da se vinogradari dobro upoznaju sa mogućim posledicama klimatskih promena kako bi mogli da ih stave pod kontrolu“, naglasio je Formajer.
On je rekao i da je Vinski Insitut u Kaliforniji već postavio projekat s ciljem da američke uzgajivače grožđa „obuči“ za borbu sa klimatskim promenama.
Do sada je obučeno oko 9.000 vinogradara i farmera.