Bambus bi mogao postati nova „zdrava“ namirnica

Revizija objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, istražila je upotrebu bambusa kao potencijalno zdrave namirnice, bazirajući se na zdravstvenim prednostima unosa bambusovih izdanaka i nihovom potencijalu korištenja kao zdrave hrane.
Prema rezultatima studije, izdanci bambusa, uz snažnu antioksidativnu aktivnost imaju i antibakterijsku te antiviralnu aktivnost. Takođe sadrže neke antikarcinogene materije koji imaju sposobnost smanjenja nivoa slobodnih radikala.
Dokazana im je i antimikrobna te antifugalna aktivnost kao i sposobnost zaštite nervnih ćelija od oksidativnog stresa.
Istraživači navode da su izdanci bambusa siromašni kalorijama, a bogati prehrambenim vlaknima, proteinima, ugljikohidratima, aminokiselinama (čak njih 17 od kojih je 8 esencijalnih), mineralima te sadrže šećere, masti i anorganske soli.
Takođe su dobar izvor tiamina, vitamina A, niacina, vitamina B6 i vitamina E.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE