Antibiotici delotvorniji uz kašiku šećera
Tzv. zatvoreni tipovi bakterija neretko ne reaguju na antibiotike i tokom vremena se vraćaju te ponovno uzrokuju bolest. Ali ukoliko se piju sa šećerom postaju efektniji.
Šećer poboljšava delotvornost antibiotika, pokazalo je istraživanje u Univerzitetu Boston. Otkriveno je da glukoza i fruktoza, šećeri iz biljaka, oslabljuju bakterije koji uzrokuju hronične i rekurentne infekcije.
Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija „zatvorena“ i antibiotici tada postaju neefikasnost. Tokom vremena, bakterije, poznate kao perzisteri, vraćaju se u život i uzrokuju bolest. Naučnici su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda kašika šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod puno većim uticajem antibiotika.
Testiranja su sprovedena na bakteriji Eschericia coli (E. Coli), čestom uzroku urinarnih infekcija, a istraživači su u roku od dva sata uspeli ukloniti 99,9 posto perzistera. Bez šećera, korišteni lekovi nisu imali nikakvog učinka.
Dalja istraživanja trebala bi da pokažu pomaže li šećer u borbi protiv tuberkuloze.