Nova mogućnost tretiranja gojaznosti
Američki naučnici su otkrili mogućnost transformacije „običnog“ masnog tkiva iz organizma u drugi tip masnog tkiva koji omogućava sagorevanje kalorija i smanjenje telesne mase.
Istraživači s Johns Hopkins University su dosadašnja testiranja sproveli na životinjama, ali veruju kako je isti proces moguće ponoviti i kod ljudi.
Novi postupak se temelji na modifikaciji ekspresije proteina NPY povezanog s apetitom, što uz smanjenje unosa kalorija dovodi i do promena u sistemu masnog tkiva, piše časopis Cell Metabolism.
Na taj način je „loše“ (belo) masno tkivo postali „dobro“ (smeđe) masno tkivo, inače u većoj meri prisutno kod beba.
Starenjem se udeo smeđeg masnog tkiva smanjuje, a povećava se prisutnost belog masnog tkiva najčešće smeštenog u predelu struka.
Istraživači dodaju kako je kod tretiranih životinja zabeleženo smanjenje telesne mase, uprkos unosu prevelikih količina hrane koje bi u normalnim okolnostima dovele do gojaznosti.