Radionica za obuku proizvodjača organske hrane

Zavod za poljoprivredu u Loznici, priprema organizovanje radionica koje će zainteresovanima pomoći da ovladaju znanjem za proizvodnju organske hrane.

Stručnjak za stočarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Gordana Vujaklija je danas rekla za Tanjug da njihova savetodavno-stručna služba, zbog sve izraženijeg interesovanja poljoprivrednika i bitnih prirodnih uslova,upoznaje proizvođače sa odlikama, perspektivom i ekonomskim prednostima organske hrane.

Vujaklija je kazala i da u pojedinim delovima Podrinja već ima rezultata, zbog čega Zavod priprema i organizovanje malih radionica za obuku zainteresovanih za organsku proizvodnju u ratarskoj, voćarskoj i stočarskoj delatnosti.

Područje delovanja Zavoda, a to su teritorije grada Loznice i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, ispunjava i druge uslove za organsku proizvodnju od kojih je jedan od najvažnijih što niži stepen zastupljenosti ranije korišćenih hemijskih sredstava u poljoprivredi, pre svega u zemljištu, navela je ovaj stručnjak.

Organska proizvodnja, ukazala je Vujaklija, zahteva dobro poznavanje prirode i njenih zakonitosti zbog čega se celokupan proces odvija veoma sporo i iziskuje više napornog rada ali je i veoma privlačan, pre svega iz ekonomskih razloga, kao što predstavlja i zdrav način ishrane.

Prema Vujakliji, u oblasti stočarstva opredeljenje je uzgajanje autohtonih rasa domaćih životinja što će proizvođačima obezbediti ne samo više cene za takvu stoku, nego i značajne novčane podsticaje koje za te namene izdvaja država.

Prema planovima, u četiri lokalne zajednice Podrinja biće pokrenuta organska proizvodnja u živinarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, a kasnije i u govedarstvu, a stručnjaci Zavoda će proizvođače upoznati i sa tehnikama koje se primenjuju u tim delatnostima, zaključila je Vujaklija.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE