Hrana i na buvljaku
Na pančevačkoj pijaci među najtraženijom robom iz Mađarske su mesne i mlečne prerađevine – salame, kobasice, sirevi, margarini, ali i kafa, slatkiši, testenine i drugo. Prodavci ponekad idu sami da ih donesu, ali im se više isplati da ih kupe od dobavljača na veliko.
Prehrambeni proizvodi koji se prodaju na pijaci jeftiniji su nego u prodavnicama, a Pančevci koji ih kupuju smatraju da je njihov kvalitet dobar.
„Nemaju ljudi para, pa dođu i kupuju od nas“, kaže prodavačica. „A i nama se isplati, može da se zaradi.“
Ono što predstavlja problem je ispravnost tih namirnica. Proizvodi od mesa i mleka treba da stoje u rashladnim vitrinama, a prodavci moraju da imaju dokaz o poreklu.
Mnogi te namirnice ne kupuju jer nisu sigurni kakvog je porekla i koliko dugo stoji.
„Na svakom proizvodu stoji datum proizvodnje i rok važnosti, a mi sve rasprodamo za tri dana, tako da ne stoji dugo“, tvrdi jedan od prodavaca.
U veterinarskoj inspekciji smo saznali da oni kontrolišu proizvode iz registrovanih objekata, a robu sa pijace samo kada se zapleni u nekoj raciji u saradnji sa komunalnom i tržišnom inspekcijom.
„Pijačna uprava je dužna da proverava samo da li su prodavci registrovani trgovci ili poljoprivredni proizvođači, a šta tačno prodaju na tezgama proverava tržišna inspekcija“, kaže Milan Stejić, rukovodilac Ppijaca Pančeva.
Tržišna inspektorka u Pančevu objasnila je da oni hranu na pijaci proveravaju samo kada im stigne zahtev od Ministarstva.