Uzgoj svežeg povrća na krovovima stambenih zgrada
U montrealskoj firmi „Lufa farms“ s nestrpljenjem očekuju prvi rod paradajza, krastavca i začinskih trava iz staklenika podignutog na krovu jedne poslovne zgrade u drugom po veličini gradu u Kanadi.
Uz rast stanonika u svetu koji prati smanjivanje obradivog zemljišta, bašte na krovovima gradskih zgrada se čine kao dobar način da bude obezbeđena sveža i zdrava hrana za urbano stanovništvo, ističu Mohamed Hage i Kurt Lin, koji stoje iza ove ideje, prenela je francuska novinska agencija AFP.
Prvi montrealski i svetski povrtnjak na krovu se prostire na 3.000 kvadratnih metara, a zelene salate, paprika, tikvica, celera, ruzmarina, bosiljka, peršuna i drugih plodova će biti dovoljno da se svake nedelje napuni 2.000 kolica iz supermarketa.
Prvi rod je već gotovo potpuno rasprodat preko Interneta, a isporuke će početi do kraja aprila.
Proizvodi iz ove bašte neće biti ništa skuplji od onih iz samoposluga, ali će biti svežiji jer se konzumiraju tamo gde su uzgajani.
U krovnoj staklenoj bašti je sve automatizovano – temperatura, osvetljenje i vlažnost se kompjuterski prilagođavaju potrebama svake kulture.
Kišnica se prikuplja za zalivanje useva, „zeleniš“ oprašuju pčele, dok se za borbu protiv nametnika ne koriste hemijski pesticidi nego bubamare.
U gradnju i opremanje ove staklene bašte uložena su gotovo dva miliona dolara, ali u odnosu na klasične farme, ovde će se beležiti uštede na pakovanju, transportu i rashlađivanju.
Ipak, firma „Lufa farms“ je još daleko od povratka investicija i za to je potrebno da se broj krovnih staklenih bašta umnoži.
U pomenutoj firmi procenjuju da na oko 10 odsto krovova komercijanih zgrada u Kanadi ima uslova za podizanje staklenika.
Zasad je izvesno da će „Lufa farms“ podići još jedan staklenik na montrealskim krovovima, pet puta veći od sadašnjeg.