Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ODOBRENO: Još 800 komunalaca, neki i u civilu

    Ulicama Beograda će uskoro patrolirati 800 novih komunalnih policajaca, a neki od njih komunalni red zavodiće i u civilu.

    Ovo su glavne odredbe Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, koji je posle više od godinu dana prolongiranja, u četvrtak konačno usvojen na sednici Vlade Srbije, pišu Novosti.

    Glavna izmena tiče se povećanja broja službenika. Umesto dosadašnjih 300, koji su radili u tri smene, shodno najavama, Beograd bi mogao dobiti između 800 i 1.000 komunalaca.

    S obzirom na to da se građani često žale na komunalni nered, na divlje taksiste, važno je da postoji dovoljan broj komunalnih policajaca, kaže gradonačelnik Siniša Mali.

    Nelegalnim uličnim prodavcima i "divljim" taksistima glave bi mogli doći komunalci u civilu. Tako je predviđeno i da se o komunalnom redu mogu starati komunalni policajci bez službene uniforme sa oznakama, ali samo po pisanom nalogu načelnika.

    U Knez Mihajlovoj ulici nelegalni prodavci kako vide komunalne policajce, tako pomere svoju robu, a kako policajci prođu, prodavci se vrate na ulice i prodaju to. Želimo upravo to da sprečimo. Siguran sam da će narodni poslanici uvideti važnost ovog nacrta zakona i da će ga usvojiti u toj formi, istakao je Mali.

    Usvajanje Nacrta bilo je predviđeno još za decembar 2014. godine, kada je načelnik Nikola Ristić najavio da je planirano da službenici komunalne policije dobiju ovlašćenje da privode lica sudiji za prekršaje na utvrđivanje identiteta, zaustavljaju motorna vozila i legitimišu vozače, ali i da nose i biber-sprej…

    Odredbama usvojenih izmena Zakona o komunalnoj policiji, komunalci će imati ovlašćenje da traže obaveštenje od građana kao potencijalnih očevidaca, koji su u prilici da daju podatke o prekršaju. Ipak, navodi se i da građanin nije u obavezi da pruži obaveštenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE