Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić: Zainteresovani za Železaru biće poznati u subotu

    Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će tačan broj kompanija koje su zainteresovane da upravljaju Železarom u Smederevu biti poznat u subotu, a da je za to zainteresovan veći broj kompanija.

    Upitan da li je tačno da je Esmark zainteresovan da upravlja smederevskom Železarom, kako je preneo RTS, Sertić je rekao da će to biti moguće ako Esmark plati deo koji je konkursom predviđen i potpiše ugovor o tajnosti.

    "U subotu ćemo imati tačan broj zainteresovanih kada bude zasedala komisija. Ono što je dobro je to da imamo veći broj kompanija zaintersovanih i što je konkurencija velika i što ćemo moći da razgovaramo na pravi način sa kompanijama u ovoj oblasti u narednom periodu na koji način da se Železara najbolje vodi", poručio je Sertić.

    Inače, pregovori Vlade Srbije sa Esmarkom o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani. Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta, koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije.

    Sertić je, govoreći o reformi javnih preduzeća, rekao da je u decembru Vlada donela akcione planove za reformu EPS-a i Železnica Srbije a da će za mesec i po ili dva to učiniti i za Srbijagas i Puteve Srbije.

    "To su prvi ozbiljni koraci koje smo uradili na reformi javnih preduzeća", rekao je on, ističući da je u EPS predviđeno smanjenje broja direktora i sektora. Ista slika će biti i za železnice i može se očekivati puno posla, rekao je Sertić.

    Od privatizacije 3,7 milijardi evra

    Tokom drugog dana Kopanik Biznis foruma, ministar privrede je rekao da je u Srbiji do 2015. godine privatizovano ukupno 3.047 preduzeća i da je ostvaren prihod od 3,7 milijardi evra.

    Sertić je rekao da su privatizovana sva preduzeća koja su mogla da se privatizuju, i da je prosečno po preduzeću dobit iznosila oko 1,2 miliona evra, s obzirom na to da je postojala jedna velika privatizacija koju je sproveo Telenor.

    "Ostalo je više od 500 preduzeća koja imaju ozbiljne probleme", naveo je Sertić i podetio da će 188 preduzeća otići u stečaj i da od toga broja 76 njih nema nijednog zaposlenog.

    Kako je rekao, ta preduzeća su sada u katastrofalnom stanju, s obzirom na to da nemaju tržište i 95 odsto njih je tehnološki zastarelo, tako da skoro nijedno od njih nema stabilan i pozitivan rast.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE