Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako će Hrvatska ovog leta skupiti 1,5 milijardi evra

    Hrvatski mediji prenose pisanje Bloomberga o najnovijoj članici Evropske unije koja pokušava da zadrži ekonomski rast nakon čak šest recesije u kojima je BDP pao za 12 odsto.

    Za taj je medij premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je kako će Vlada ovog leta pokrenuti roadshow na kojem će se ponuditi 1.5 milijardi evra obveznica i drugih mogućnosti za ulaganje, a na taj način bi se trebalo diversifikovati ekonomija zavisnu o turizmu.

    "Ministarstvo finansija, koje će i voditi međunarodnu prodaju, prikupljeni novac će iskoristiti za refinansiranje jednake količine duga koji ove godine dolazi na naplatu", rekao je Orešković za Bloomberg.

    Bloomberg piše kako se nova Vlada zalaže se za politiku koja uključuje smanjenje fiskalnog deficita tako da proda oko 30 milijardi evra državne imovine i na taj način plati dugove.

    Kako će proći predstavljeni budžet, znaće se danas kada o njemu u Hrvatskom saboru budu glasali poslanici, a Orešković je kazao kako je uveren da će predlog budžeta biti prihvaćen i kako će uspeti da privuče nove investitore i gradi nove fabrike.

    "Hrvatska ima ogroman neiskorišćen potencijal. Svi znaju za hrvatski turizam, ali mi imamo i drugih resursa. Veliki je interes za energetiku i za infrastrukturne projekte, a naša radna snaga je vešta i talentovana pa se može takmičiti na globalnom nivou", kazao je Orešković za Bloomberg. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE