Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VIDEO: Rambo skuplja novac za solarni jedrenjak

    Rok-muzičar i ekološki aktivista Rambo Amadeus prikuplja na internetu novac da obnovi brod star čitav vek i pretvori ga u solarni jedrenjak, koji vidi kao podstrek za promene loših ekoloških navika i za očuvanje Jadrana.

    "Ovaj brod će biti ogroman podstrek za promene navika i ako preobrati samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vetar, učinili smo prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana", napisao je Rambo Amadeus na prezentaciji svog projekta na sajtu na kojem prikuplja novac za svoj projekat.

    Rambo je planirao da stari "kuter" pretvori u jedrenjak i da na njegovu palubu ugradi solarne panele, koji će, preko baterija, pokretati elektromotor prilikom uplovljavaja i isplovljavanja.

    On je naveo da je jedan od ciljeva njegovog projekta i "lobiranje" da lučke kapetanije, marine i pristaništa prestanu da naplaćuju vez i plovidbene dozvole po dužnom metru plovila, već po konjskoj snazi motora.

    "Apsurdno je da jedrilica, duga 20 metara, sa motorom od 150 konja, plaća veću cenu od motorne jahte koja ima 15 metara i motorčinu od 3.000 konjskih snaga. Apsurdno je da eko taksa bude ista za jedrilice koje klize pored obale bez buke i talasa, i motornjake koji oru more, prave ogromne valove, i u zalivima trajno narušavaju obalu, floru i faunu, bukom uznemiravaju čitav živi svijet, uključujući i čoveka", napisao je Rambo.

    Foto: YouTube screenshot

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE