Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    DOK U EVROPI OPADA: U Srbiji raste štednja u bankama

    Evropljani su iz banaka povukli više od 1.000 milijardi evra, jer im je čuvanje novca sada trošak, ali u Srbiji štednja raste, jer bankari kod nas nude veće kamate štedišama.

    Tako su u januaru depoziti građana Srbije povećani u odnosu na decembar prošle godine za 13,6 milijardi dinara, ili nešto više od 112 miliona evra. U porastu je štednja na duži rok, jer su i kamate na period od 12 do 36 meseci veće i kreću se oko 1,50 do 2,50 odsto.

    Kod nas se štednja povećava jer su neke banke za lojalnost svojim klijentima ponudile veće kamate na depozite oročene na rok duži od 24 meseca, ističe profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Đorđe Đukić.

    S druge strane, ulaganje u fondove ili akcije kod nas nema alternativu, zbog lošeg isksutva iz prošlosti. Mnogi koji su kupili akcije pojedinih preduzeća, ostali su i bez glavnice. Nekretnine nisu interesantne, jer još ima mogućnosti za kakvu-takvu zaradu u bankama.

    Kada se pogleda Evropska unija, kod nas su kamate na visokom nivou. U Švajcarskoj, na primer, biće daljeg povlačenja keša iz banaka i stavljanja u sefove, zbog negativne kamate.

    Građani Evrope zbog takozvane negativne kamate banaka traže alternativu za svoje uloge i sve više se odlučuju da ulažu u nekretnine, dragocenosti, slike i ostala umetnička dela, ali i u vredna vina…

    Na vinu se u svetu, na primer, može puno zaraditi. Sanduku od 12 boca vina "šato-mouton-rotšild", berba 2000. godine, vrednost je porasla sa oko 2.800 dolara na 18.600 dolara. Prinosi se čine privlačnim u aktuelnom okruženju. Pa ako sve krene loše, vino ne stari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE