Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Spajanje` poslodavaca i nezaposlenih širom EU

    Evropski parlament usvojio je zakon kojim se preoblikuje mreža službi za zapošljavanje (EURES) u bazu podataka onih koji traže posao i radnih mesta širom Evropske unije.

    Cilj ovog zakona je pomoć u borbi protiv nezaposlenosti uz bolje "uparivanje" ponude i potražnje na tržištu rada. Ažurirana pravila, već dogovorena sa Savetom, pridaju veću pažnju prekograničnim regionima i mladima.

    "Svedoci smo visoke nezaposlenosti u nekim zemljama EU, a u isto vreme postoje i dva miliona nepopunjenih radnih mesta zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. EURES platforma u prvoj fazi ekspanzije mogla bi olakšati pristup stotinama slobodnih radnih mesta", rekao je izvestilac Heinz K. Becker.

    "Nikada ranije nismo videli ovakav način pružanja podrške, posebno mladim ljudima koji su u potrazi za poslom. Svaki kandidat za radno mesto od sada ima mogućnost da ispuni svoju biografiju i prijavi se za posao. Njihove CV sada može izabrati bilo koji poslodavac širomm Evropske unije", rekao je Heinz K. Becker.

    Novi EURES portal (Evropski portal za mobilnost pri zapošljavanju) automatski bi spojio CV s odgovarajućim ponudama radnih mesta. Takođe, sva radna mesta objavljena u službenim zavodima za zapošljavanje u zemljama članicama biće dostupna na EU web portalu.

    Automatizovano usklađivanje radnih mesta i molbi za zapošljavanje biće besplatno za radnike. Ne bi trebalo biti diskriminacije na osnovu nacionalnosti, što se tiče zapošljavanja, plata i drugih uslova rada, a potrebno je i osigurati pristup za osobe s invaliditetom.

    Zastupnici Parlamenta uspeli su da prošire mrežu, tako da član može postati i privatna organizacija koja pruža usluge i radnicima i poslodavcima. Takođe su prihvatili amandman kojim se podstiču  prekogranična tržišta rada EURES.

    Ovaj zakon još treba službeno da usvoji Savet ministara. Na snagu će stupiti nakon objavljivanja u Službenom listu EU, a države članice moraju u roku od dve godine da ga implementiraju.

    Poboljšana mreža EURES pomaže radnicima u prevladavanju prepreka mobilnosti, povećava pristup mogućnostima zapošljavanja širom EU i pomaže u olakšavaju stvaranja radnih mesta.

    EURES baza podataka uspostavljena je 1993. kao mreža za saradnju Evropske komisije i javnih zavoda za zapošljavanje država članica EU, kao i Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te partnera, poput privatnih agencija za zapošljavanje, sindikata i udruženja poslodavaca.

    Nedostaci koji su se do sada pojavili su nepotpuna baza slobodnih radnih mesta i biografija, ograničeno automatsko spajanje CV i oglasa, i nedovoljno prekograničnih informacija o radu. Broj zaposlenih koji rade u drugim državama članicama, ne uključujući pogranična zaposlenja, iznosi samo 7,5 miliona osoba ili 3,1 odsto aktivnog stanovništva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE