Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Lokalna samouprava dovela do situacije koja uništava poljoprivrednike`

    Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je sinoć da lokalna samouprava Sombora i nadležni pokrajinski sekretarijat nisu sproveli postupak javnog nadmetanja i nisu doneli odluku o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, čime su doveli do situacije koja uništava poljoprivrednike.

    Kako je saopštilo ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, ona je ocenila da je time onemogućeno preduzimanje daljih mera u cilju zaštite i legalnog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, kako je to predviđao tada važeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

    Reagujući na današnje saopštenje Lige paora Vojvodine u kojem su ministarku upitali koliko još vremena treba da prođe da bi se rešilo pitanje licitacije državne zemlje za izdavanje u zakup za prolećnu setvu u Somboru, Bogosavljević Boškovićeva je kazala da su "lokalna samouprava i nadležni pokrajinski sekretarijat svojim nečinjenjem u prethodnoj godini doveli do ove situacije, koja uništava naše poljoprivrednike".

    Prema njenim rečima, lokalna samouprava je u 2015. godini kasnila sedam meseci sa usvajanjem Programa zbog čega je probila sve agrotehničke rokove.

    Ministarka je dodala ; da su zloupotrebe poput ove bile razlog za donošene novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se primenjuje od početka 2016. godine i koji propisuje mehanizme kanjavanja uzurpatora. "Protiv odgovornih Ministarstvo će preduzeti odgovarajuće sankcije, od izvršenja novčanih kazni do skidanja ilegalnih useva", kaže se u saopštenju.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE