Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojvodini propadaju milioni tona biomase

    Vojvodina ima ogromne potencijale u biomasi, ali ih gotovo uopšte ne koristi, zbog čega svake godine propadne oko tri miliona tona biomase, tvrdi potpredsednik pokrajinske Skupštine Milivoj Vrebalov.

    "Vojvodina ima ogromne potencijale u biomasi iz žetvenih ostataka, ali ih gotovo i ne koristi. Najbolji primer za to je Termoelektrana-toplana u Sremskoj Mitrovici, koja je 2012. godine prešla sa skupog uvoznog gasa na domaću biomasu sa vojvođanskih polja."

    Ušteda koju donosi razlika u cenama gasa i biomase, u njihovom slučaju suncokretove ljuske, jeste oko 250.000 evra godišnje, rekao je Vrebalov na Svetskim danima održive energije u gradu Velsu u Austriji.

    On je rekao da je, osim uštede u novcu, povećana i sigurnost proizvodnje toplote, jer ne zavisi od količina uvezenog energenta, već energent uzgajaju sami.

    Prema njegovim rečima, ne moraju samo veliki konzumenti da prelaze na pelet, već je ideja da i individualni poljoprivredni proizvođači mogu da pređu na jeftiniji oblik grejanja. Vrebalov je dodao da je cilj delegacije Skupštine Vojvodine da se na skupu poveže sa mogućim kupcima gotovog agropeleta.

    "Cilj nam je da naš proizvod nađe svoj put na rastućem tržištu peleta u Evropi, jer kako smo ovde čuli, države Evropske unije troše više peleta nego što mogu da ga proizvedu", kazao je Vrebalov. On je najavio da će 15. marta u Skupštini Vojvodine biti održana druga po redu Međunarodna konferencija o biomasi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE