Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski `kralj mesa` prihvatio zahteve hrvatskih radnika

    Srpski biznismen Petar Matijević, posle najave da će otpustiti oko 60 posto zaposlenih u dvema zadrugama koje je kupio u Hrvatskoj, prihvatio je zahteve sindikata teške 400.000 evra.

    Predlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, vredan nešto manje od 400.000 evra, koji je Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDiV) uputio novom vlasniku poljoprivrednih zadruga u Jankovcima i Negoslavcima, preduzetniku Petru Matijeviću u vezi s najavljenim otkazima, u potpunosti je prihvaćen.

    U saopštenju za javnost koje je poslao predsednik PPDiV Šimo Orešković navodi se da su radnici odbili ranije ponuđeni program zbrinjavanja viška radnika i novom vlasniku dostavili svoj predlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika u kojemu u sedam tačaka traže poboljšane uvjete zbrinjavanja za 44 radnika u dvije zadruge.

    Između ostalog, radnici traže 1.500 kuna otpremnine po godini staža, posebne uslove za socijalno ugrožene, prestanak ugovora o radu s 1. martom 2016. i isplatu plata za pripadajući otkazni rok. Na sve radničke zahteve Matijević je pristao.

    Najavio je otpuštanje 11 radnika u Poljoprivrednoj zadruzi Negoslavcima i 28 u Jankovcima, gde se, osim predviđenih, još pet radnika javilo za raskid ugovora o radu pod istim uslovima kao i otpušteni radnici.

    >>>>Matijević: Ja sam poslovan čovek i vodim radnu, a ne socijalnu politiku

    Srpski "kralj mesa" Petar Matijević, kupio je poljoprivredne zadruge u Negoslavcima i Jankovcima u novembru 2015. od hrvatskog preduzetnika Envera Moralića, a sa zadružnom infrastrukturom i mašinama u njegovo je vlasništvo prešlo oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

    U saopštenju za javnost PPDiV ističe "…zadovoljstvo postignutim dogovorom sa željom da gospodin Matijević uspešno posluje, izradi razvojne programe uz novo zapošljavanje i daljnja ulaganja u Hrvatskoj".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE