Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bahati poslodavac izrabljuje radnike?

    Zaposleni u fabrici tapaciranog nameštaja Alexa u Požarevcu žalili su se da ih vlasnik Dejan Pantić mesecima nije prijavio, da rade i po 15 sati, a nekima je čak i pretio.

    U firmi Alexa radim od 24. oktobra 2014. Ugovor o stalnom radnom odnosu raskinut mi je 1. novembra prošle godine bez ikakvog obaveštenja o razlozima. Bio sam legalan radnik samo tri meseca. Da mi je prestao stalni radni odnos, saznao sam 31. decembra prošle godine, kada mi je plata isplaćena na ruke.

    Tražio sam od vlasnika da mi da rešenje o otkazu, ali je on to odbio. Upozorio sam ga da ću se obratiti inspekciji rada, a on je na ti odgovorio: "Možete se obratiti bilo kome, ali od toga nema ništa, svi su oni na mom platnom spisku", priča Saša Đorđević.

    Đorđević kaže da je bio prisiljavan i ucenjivan da potpiše blanko sporazumni otkaz bez popunjenog datuma kada sporazum stupa na snagu. Inspekciji rada sam se obratio 6. januara ove godine i do sada inspekcija nije dolazila, ističe Saša, koji je u firmi nastavio da radi na crno jer je samohrani roditelj.

    Na rad u fabrici Alexa žalio se i Marjan Milojković, koji ističe da je u fabrici bio prijavljen samo mesec dana, i to na četiri sata, a onda odjavljen i tako radi već sedam meseci. Platu ne primam već tri meseca, iako radim po 15 sati dnevno, kaže Milojković.

    Vlasnik fabrike Dejan Pantić kaže da je Saši Đorđeviću u novembru prošle godine istekao ugovor o radu i predočen mu je novi koji nije želeo da potpiše.

    Tražio je mesečnu zaradu od 35.000 dinara, a ja sam mu ponudio osnovicu od 25.000. Inspekcija rada je pre nekoliko dana bila u kontroli i i sve im je to predočeno. Nakon odlaska inspekcije došlo je do rasprave sa njim i on mi je pretio kako će da zatvori firmu. Pozvao sam policiju da ga udalje. Njemu je pozlilo i dolazila je i Hitna pomoć.

    Što se tiče rada na crno, toga je bilo na početku rada fabrike kada nam nije išlo, ali sada više toga nema jer izvozimo u Češku, Nemačku i Švajcarsku, kaže Pantić.

    U inspekciji rada nisu želeli bilo šta da kažu, uz obrazloženje da nisu ovlašćeni za davanje bilo kakvih informacija, već je to u nadležnosti inspektorata rada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE