Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ikea utajila milijardu evra poreza?

    Evropska komisija će ispitati izveštaj prema kojem švedski proizvođač nameštaja Ikea nije platio milijardu evra poreza u periodu od 2009. do 2014, zbog agresivne poreske strategije.

    Istraživanje je naručila Green/EFA grupa u Evropskom parlamentu, želeći da pokaže da je Ikea milijardu evra poreza u proteklih šest godina preselila u evropske poreske rajeve.

    Odgovarajući na izveštaj, Komisija je saopštila da će ispitati tvrdnje. "Komisija ima na uvid izveštaj i proučiće detalje", kazala je portparolka Komisije za finansijske usluge i poslove poreza Vanessa Mock.

    Prema stranci Zelenih, Ikea koristi "niz poreskih rupa u različitim evropskim zemljama, Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, kako bi izbegla plaćanje poreza", navodi se.

    "Jedna od tehnika je prebacivanje tantijeme iz svake IKEA prodavnice u podružnicu u Holandiji, koja deluje kao kanal. Tantijeme ulaze i izlaze neoporezovane i završavaju u potpunosti u Lihtenštajnu, ili barem delimično", dodaje se.

    Sa druge strane, Ikea brani svoj način poslovanja i upravljanja porezom. "Plaćamo porez u potpunosti u skladu sa nacionalnim i međunarodnim poreskim pravilima i propisima", navodi se.

    "Zalažemo se za dalji razvoj našeg poslovanja u Evropi i radujemo se nastavimo dijalog o tome kako razviti usklađen i jasan međunarodni poreski sistem", saopštila je Ikea.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE