Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `BORBA SPASIOCA`: Ne ukidaju se nacionalne penzije

    Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje usvojio je amandman poslanika Srpske napredne stranke da se izmenama i dopunama Zakona o kulturi ne ukidaju nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

    Vlada Srbije poslala je mišljenje Odboru da prihvata 10 od 85 amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi.

    Predsednica Odbora Vesna Marjanović protestovala je što je sednica više puta odlagana zbog čekanja na mišljenje Vlade Srbije, ali je pozdravila odluku premijera Aleksandra Vučića da prihvati predlog da se ne ukidaju nacionalna priznanja za vrhunski doprinos u kulturi.

    Imam utisak da je ministar Ivan Tasovac računao na neukost Vlade, a potcenio snagu umetnika. U predlogu zakonu ima mnogo problema, a danas ćemo izgleda samo jedan rešiti, rekla je Marjanović.

    Marjanović je rekla da će podržati predlog SNS kojim se zadržavaju nacionalna priznanja u zakonu, ali je ukazala da je bilo mnogo lakše da su prihvaćeni amandmani opozicije.

    Mislim da je važno da se podrži ta odluka, ali način na koji se to radi je bio da se pokaže ko je veći spasilac. U raspravi je bilo više glasova protiv nacionalnih priznanja, ali oglasio se premijer, rekla je Marjanović.

    Poslanik SPS Srđan Dragojević pozdravio je usvajanje promena i činjenicu da će se i dalje značani umetnici nagrađivati priznanjem i odluka ima, ne novčanu, nego simboličku vrednost, jer se ističe važnost kulture, stvaralaštva i stvaraoca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE