Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Srbiji nedostaje investicija

    Evropska banka za obnovu i razvoj ukazala da je Srbija u prošloj godini postigla napredak i da joj je za nastavak finansijske konoslidacije i održivi rast ključni problem nedostatak investicija.

    "Manjak investicija u Srbiji je tri odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je šef kancelarije EBRD u Srbiji Daniel Berg na predstavljanju izveštaja EBRD o tranziciji u 2015. godini za zemlje centralne Evrope, centralne Azije i južnog i istočnog Mediterana.

    Manjak investicija je problem celog regiona, ali je Srbiji, da bi nadoknadila zaostajanje za razvijenim zemljama, potreban nešto veći priliv investicija i ubrzanje strukturnih reformi. Fer, transparentno i predvidivo okruženje je najvažnije za privlačenje investitora, kazao je Berg.

    On je potvrdio da će EBRD nastaviti da finansijski podržava razvoj finansijskog sektora i privatnih kompanija u Srbiji, a biće i partner Vladi u sprovođenju restrukturiranja javnih preduzeća i poboljšanju poslovne klime.

    Kako je podsetio, EBRD je u prethodnih 15 godina u 200 projekata u Srbiji investirala 4,2 milijarde evra, od čega 13 odsto u energetski sektor. U narednom periodu ta banka će, kako je rečeno, učestvovati u promovisanju Srbije kao dobrog mesta za poslovanje, kao i poboljšanju njenog imidža.

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je istakla da je privredni rast Srbije u 2015. godini bio 0,8 odsto, mada su procene EBRD bile da će iznosi 0,5 odsto, a u 2016. godini se očekuje još veći rast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE