Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BILL GATES: Od problematičnog tinejdžera do zahtevnog šefa

    Suosnivač Microsofta Bill Gates otkrio je da je na početku svoje karijere bio veoma zahtevan šef koji je kontrolisao svoje zaposlene i to preko registarskih tablica.

    Gostujući u radio emisiji na BBC, Gates je govorio kakav je bio šef sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme kada je njegova kompanija još bila u razvoju i zapošljavala "samo šačicu ljudi".

    Poznati biznismen i filantrop bio je veoma "težak poslodavac" na početku karijere, poznat kao neko s kim se teško pregovara i ko je veoma zahtevan. Milijarder je priznao da je na početku rada u Microsoftu bio "fanatik" kada je u pitanju posao, što je ponekad, kako je rekao, bilo loše po radnike.

    "Svima sam znao brojeve registarskih tablica tako da sam mogao samo da bacim pogled na parking i tako vidim kada ljudi dolaze, a kada odlaze. Na kraju sam morao malo da se opustim jer je firma porasla", priznao je Gates.

    Govoreći o detinjstvu, 60-godišnji Amerikanac priznao da je bio problematičan kao tinejdžer zbog čega su ga roditelji vodili kod psihijatra.

    Roditelji su ga, kako kaže, naučili da "vraća društvu", te on i njegova žena Melinda danas odvajaju od svog bogatstva kako bi pomogli siromašnim delovima sveta.

    >>>>Najdarežljiviji ujedno i najbogatiji

    Otac mu je bio uspešan advokat, a majka nastavnica. Kao dete, obožavao je knjige, naročito biografije, i razmišljao je da postane advokat ili naučnik kako bi mogao da "rešava teške probleme".

    U međuvremenu, postao je opsednut kompjuterima, te je provodio po pet sati dnevno učeći programiranje zbog čega je, kako je naveo, bežao iz teretane da bi unapredio svoje znanje.

    Suosnivača Microsofta Paula Allena upoznao je u školi, a sa 19 godina je napustio studije na Harvardu kako bi pokrenuo kompaniju. Do 1979. godine, kada je Gates imao 23 godine, njihova firma je već zarađivala 2,5 miliona dolara godišnje.

    Steve Jobs je bio genijalac

    O odnosu sa osnivačem kompanije Apple Steveom Jobsom rekao je da je u nekim periodima bio saveznički kada je reč o poslu.

    "Uradio sam originalni softver za Apple 2. Nekada je (Jobs) bio dosta težak, a nekada bi veoma ohrabrivao druge. Umeo je tokom rada da izvuče najbolje iz ljudi", naveo je milijarder istakavši da se divio dizajnerskim veštinama Jobsa.

    Steve je bio neverovatni genije, a ja sam više bio inženjer od njega, naveo je Gates.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE