Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Arapski plan za `odvikavanje` od nafte

    Saudijska Arabija predstavila je plan razvoja privrede u kom je vidljiv pomak od isključivo naftne industrije i namera da se krene i u ostale industrijske grane.

    Oni nameravaju razvoj od informatičkih tehnologija do zdravstvenih usluga i turizma, kako bi se međunarodni ulagači uverili da je monarhija sposobna da se uhvati u koštac sa izazovom niske cene nafte.

    Predstavljanje plana u luksuznom hotelu u Rijadu održano je u senci niskih cena nafte zbog čega raste pritisak na domaću valutu, a godišnji budžetski deficit dosegao je skoro 100 milijardi dolara, što je najveći ekonomski izazov za Rijad u poslednjoj deceniji.

    Visoki saudijski zvaničnici su poručili da im je namera da smanje zavisnost zemlje od nafte i zapošljavanja u javnom sektoru. Privredni rast i otvaranje radnih mesta mora se, poručuju zvaničnici, prebaciti na privatni sektor, a država bi u početnoj fazi finansijski potpomogla razvoj novih industrijskih grana.

    Predviđene reforme uključuju i delove nacionalnog zdravstvenog sistema koji bi se transformisali u nezavisne komercijalne kompanije. Iako troši novac na "krpljenje" budžetskih rupa, monarhija je u novembru raspolagala sa 628 milijardi dolara, dovoljno da godinama finansira nove projekte.

    Na skupu učestvuje više od 2.400 domaćih i stranih zvaničnika, preduzetnika, konsultanata i akademika, a broj prisutnih stranaca pokazuje da mnogi vide nove ulagačke prilike u Saudijskoj Arabiji.

    Saudijska Arabija bi mogla raskinuti fiksni kurs rijala prema dolaru, što bi prema mišljenju nekih komentatora moglo da dovede do ekstremno retkih, neočekivanih i nepredvidivih događaja s kataklizmičnim posledicama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE