Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje glasanje za predsedničke nominacije u SAD

    Potencijalni kandidati za predsednika SAD posle skoro godinu dana međusobnih rasprava i kampanja pred birače izlaze sledeće nedelje, kada će u saveznoj državi Ajova biti održani prvi stranački izbori.

    Višemesečna nadgornjavanja i ponekad skandalozne izjave, posebno milijardera Donalda Trumpa, u ponedeljak će dati prve rezultate koji bi mogli dalje uobličiti trku za Belu kuću.

    Prema sajtu Rrealclearpolitics, Trump još od prošlog leta vodi kao izraziti favoriti među više od 10 republikanaca. Ankete u proseku Trumpu daju 34,6 odsto podrške, dok je na drugom mestu senator iz Teksasa Ted Cruz s 18,8 odsto. Na trećem mestu je senator s Floride Marco Rubio, četrvrti je penzionisani neurohirurg Afro-Amerikac Ben Carson s 8,4 odsto, dok je na petom mestu sin i brat bivših predsednika Jeb Bush sa 4,8 odsto.

    Hillary Clinton, prema Realclearpolitics, na nacionalnom nivou ima 51,2 odsto podrške, dok senator iz Vermonta, levičar Bernie Sanders ima 38 odsto. Na dalekom trećem mestu je bivši guverner Merilenda Martin O'Malley.

    S druge strane, portal Fivethirtyeight, statističara Natea Silvera koji je uspešno predvideo pobednike prethodna dva izborna ciklusa, navodi da Cruz ima 48 odsto šanse da pobedi u Ajovi, dok Trump ima 41 odsto šanse. Kod demokrata Clinton ima 82 odsto šanse da pobedi u Ajovi, a Sanders 18 odsto.

    Iako je Ajova u fokusu pažnje već nekoliko meseci, pošto se u toj državi održavaju prva stranačka glasanja, pobednik glasanja u ponedeljak neće imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

    Na poslednjih pet izbora, pet demokratskih kandidata koji su pobedili u Ajovi kasnije su dobili nominaciju. Poslednji koji nije dobio nominaciju je Tom Harkin koji je 1992. u Ajovi dobio 76 odsto, dok je budući predsednik Bill Clinton dobio tri odsto.

    Predvidljivo, Clinton je dobio većinu kada se kandidovao kao predsednik 1996, kao i Barack Obama 2012, mada je aktuelni predsednik SAD pobedom 2008. u Ajovi naznačio da može pobediti tadašnju favoritkinju Hillary Clinton. Između Clintona i Obame, u Ajovi su pobedili Al Gore i John Kerry koji su na izborima izgubili od Georgea Busha mlađeg.

    Kod republikanaca, u prethodna dva izborna ciklusa u Ajovi su pobedili Rick Santorum i Mike Huckabee koji nisu dobili nominacije. Pre toga Ajovu su "dobijali" George Bush mlađi dva puta, Bob Dole i George Bush stariji koji je kao aktuelni predsednik na izborima u novembru izgubio od Clintona. Na izborima kada je Bush stariji dobio nominaciju i pobedio na novembarskim izborima, u Ajovi je pobedio Bob Dole.

    Stranačka glasanja završavaju 14. juna u gradu Vašingtonu, mada će se tada već verovatno znati koji kandidati će dobiti nominaciju. Zvanično će nominacije biti proglašene na nacionalnim konvencijama dve stranke krajem jula.

    Sistem "prajmarisa" osmišljen je kako bi se pravo izbora kandidata za najviše funkcije prebacilo s elite na glasače. Kandidati, međutim, ne dobijaju direktne glasove, već se na izborima po saveznim državama određuje broj delegata koji bi trebalo da na nacionalnim konvencijama glasaju za političara koji je dobio glasove u njihovoj državi.

    Demokratska stranka je odredila da se u svim državama broj delegata dobija srazmerno broju osvojenih glasova, dok kod republikanaca sistem glasanja zavisi od pojedinih država, pa u nekim slučajavima kandidat s najviše glasova dobija sve delegate.

    Postoje otvoreni i zatvoreni "prajmaris". Na zatvorenim mogu da glasaju samo registrovani glasači neke stranke – republikanski glasači mogu da glasaju samo za republikanske kandidate, a demokrate za demokrate. Na otvorenim, svaki glasač može da odabere u okviru koje stranke će glasati, tako što na glasačkom mestu to objavi.

    U slučaju nerešenog ishoda na glasanju na konvencijama, delegat može promeniti za koga će glasati. Iako bi delegati trebalo da glasaju za kandidata prema ishodu izbora u svojim saveznim državama, oni to nisu obavezni prema zakonu pošto su političke stranke privatne organizacije.

    Delegati su obično ljudi na neki način uključeni u politiku svoje države – to mogu biti volonteri, lokalni stranački zvaničnici ili zainteresovani građani. Pored običnih delegata, postoje i superdelegati koji nemaju obavezu da glasaju za određenog kandidata. To su obilčno izabrani funkcioneri saveznih država.

    Pored Ajove i Nju Hempšira, gde se glasa 9. februara, velika pažnja u kalendaru glasanja se daje i "super utorku" koji ove godine pada 1. marta. Na super utorak se glasa u najvećem broju država, pa taj dan može značajno odrediti tok trke.

    U Ajovi stranačka glasanja nemaju uobičajenu formu "prajmarisa" na kojima se glasa kao i na opštim izborima – tajno i anonimno. U Ajovi se kao i u još nekoliko saveznih država održavaju kokusi. Glasači se okupljaju u izbornim jedinicama gde mogu da raspravljaju o kandidatima i ubeđuju neopredeljene. Za razliku od "prajmaris" na kojima se glasa tokom celog dana, kokusi se održavaju u tačno određeno vreme, a glasanje može biti prosto dizanjem ruke.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE