Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stratfor: SAD otpisale propalu EU

    Misija Evropske unije je propala i malo je verovatno da joj postoji bilo kakva zamena, izjavio je osnivač i vlasnik istraživačkog centra Stratfor George Friedman. Po Evropi "opleo" i Wall Street Journal.

    Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su već otpisale Evropsku uniju, dok preporuke njenih zvaničnika više nemaju skoro nikakvu težinu.

    "Migrantska kriza je veoma jasno pokazala neuspeh evrointegracija, budući da zemlje EU nikako nisu mogle da se dogovore i pronađu zajedničku strategiju", rekao je Friedman i istakao da je do toga došlo jer više ne postoji politički autoritet nijedne države–članice.

    Već sada EU ne može da donosi bitne odluke, samim tim neće moći da odluči i o sopstvenom raspadu, rekao je Friedman. Takođe je rekao da će ubrzo sve evropske zemlje prestati da obraćaju pažnju na to šta EU govori.

    "Institucije EU sve više liče na muzeje – one su otvorene za posetu i nastavljaju da funkcionišu, iako nemaju nikakvu bitnu ulogu", rekao je Friedman. Iako EU niko neće likvidirati, dodaje Friedman, ona će po svemu sudeći polako izbledeti iz političkog procesa.

    WSJ: Istorija se gadno našalila sa Evropom

    Prema Evropi ništa "nežniji" nije ni Wall Street Journal, koji konstatuje da je isteklo vreme kada je Evropa bila stabilna i predvidljiva. Američki list iz pera Roberta D. Kaplana tvrdi da sada situacija na Starom kontinetu "postaje sve sličnija srednjovekovnoj".

    Jer, EU nije uspela da stvori jedinstveni i celoviti prostor i vraća se u vremena kada su kontinentom vladale međusobno razedinjene države koje su štitile samo svoje interese.

    Naglašavaju kako politika unije sa njenom centralizacijom i distancijskom birokratijom ne samo da nije bila u stanju da realizuje ideju unitarne Evrope, nego je njen krajnji rezultat masovno nezadovoljstvo građana i porast nacionalističkih raspoloženja.

    Uticajni američki list tvrdi kako se istorija gadno našalila s Evropom. Ona je tokom mnogih godina mogla živeti u prosperitetu i razvijati svoje visoke ideale univerzalnih ljudskih prava.

    "Sada kada je blizu raspadu, EU se pretvara u neku vrstu kasne Svete Rimske imperije – u višenacionalnu konfiguraciju bez pravih unutrašnjih veza. Rimska imperija je to bila samo po nazivu, ali nikada suštinski, pa je svoje žalosno postojanje vukla do samog svog kraja".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE