Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Goldman Sachs plaća više od 5 mlrd dolara zbog problematičnih kredita

    Investiciona banka Goldman Sachs pristala je da plati 5,1 milijardu dolara u sklopu dogovora s američkim vlastima zbog optužbi da je koristila lažan marketinški materijal kako bi prodala hipotekarne obveznice, koje su bile jedan od uzroka finansijske krize.

    Dogovor je postignut s odsekom američkog ministarstva pravosuđa za finansijske prevare, a banka je pristala da plati 5,1 milijardu dolara kazni i odšteta potrošačima, saopštio je u četvrtak Goldman Sachs, prenosi Seebiz.

    Ta, kao i niz drugih banaka, bila je pod istragom zbog načina reklamiranja riskantnih finansijskih proizvoda od 2005. do 2007. godine, pre globalne finansijske krize.

    Goldman Sachs je jedna od nekoliko banaka koje su kažnjene s milijardama dolara zbog reklamiranja problematičnih kredita kao sigurnog ulaganja, a upravo je prodaja tih kredita imala značajnu ulogu u krizi 2008. godine.

    Američke banke su u velikoj mjeri krive za to jer su izdavale hipoteke nekvalifikovanim dužnicima, koje su zatim prepakovale u nove kredite kao sigurno ulaganje i prodavale rizike drugima.

    Foto: Beta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE