Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ZVUČI NEVEROVATNO, ALI TO JE KANADA: Trgovci se izvinjavaju zbog visokih cena

    Nova godina donela je kanadskim potrošačima nove, više cene prehrambenih proizvoda, naročito voća i povrća. To svake zime, koja traje i do četiri meseca, i nije novost. Neobično je, međutim, što su u nekim samouslugama kanadski trgovci o tome istakli vidno obaveštenje koje bezmalo "zvuči" kao izvinjenje.

    U prodavnicama lanca "Independent" u Otavi, uz voće i povrće koje potrošač sam bira, piše: "Pažnja! Cene su više nego što je uobičajeno u zimskoj sezoni, naročito za robu uvezenu iz SAD zbog lošijeg kursa kanadskog u odnosu na američki dolar. Cenićemo vašu vernost kao kupca".

    Primera radi, u istoj samousluzi, preračunato u dinare, kilogram jabuka košta više od 500, grožđa 560, zelene paprike 440, paradajza 300, šargarepe i luka po 160,  glavica zelene salate 240, a glavica karfiola rekordnih 480 dinara.

    Glavni razlog poskupljenja je loš kurs kanadskog u odnosu na američki dolar, najlošiji od 2003. godine. Kanadski dolar danas vredi jedva 70 američkih centi.

    Zbog surove zimske klime, u najvećem delu Kanade ta zemlja uvozi sveže voće i povrće sa američkog, ali i drugih kontinenata, najviše iz SAD. Ukupna godišnja obostrana poljoprivredna i prehrambena razmena između Kanade i SAD dostiže 50 milijardi dolara, od čega je 26,2 milijarde američki izvoz. Kanada iz SAD uvozi voće u vrednosti od 3,7 milijardi dolara, a povrće je košta milijardu manje.

    Kanadske cene voća i povrća, ali i mesa i drugih prehrambenih artikala, već četvrtu godinu rastu više od inflacije. Prema nalazima Prehrambenog instituta Univerziteta u Gvelfu (Ontario), Kanada je jedina visokorazvijena zemlja u kojoj je inflaciona prehrambena stopa veća od tri odsto, a u ovoj godini biće možda i veća od četiri odsto. Pojedinačne cene nekih vrsta voća i povrća, međutim, porasle su prošle godine i za 10 odsto.

    Prema predviđanjima istog instituta, prosečno kanadsko domaćinstvo ove godine moraće da izdvoji više od 8.600 dolara za hranu, gotovo 350 dolara više nego prošle.

    Relativnu "utehu" Kanađanima pruža izveštaj Frejzerovog instituta iz Vankuvera, koji je zaključio da poreski obveznici ostaju čak bez 42 odsto prihoda plaćajući takse i poreze, a "samo" 36,6 odsto troše za osnovne životne potrebe, uključujući hranu.

    Prosečno kanadsko domaćinstvo ostvaruje godišnje oko 80.000 dolara, od čega više od 33.000 dolara odlazi na takse i poreze, a manje od 29.000 dolara na hranu, odeću i troškove stanovanja.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE