Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    General Electric otpušta 6.500 ljudi

    Američki inženjerski gigant General Electric najavio je da će u iduće dve godine ukinuti do 6.500 radnih mesta u energetskim podružnicama u Evropi koje je kupio od francuskog Alstoma.

    Brojka uključuje i 765 radnih mesta u Francuskoj, iako iz američke grupe istovremeno najavljuju otvaranje drugih radnih mesta u toj zemlji, u skladu s ugovornom obavezom preuzetom prilikom kupovine energetskog poslovanja Alstoma o otvaranju 1.000 radnih mesta u Francuskoj.

    Tako je predstavnik američke kompanije poručio da će to obećanje biti ispunjeno u sledeće tri godine. Portparol francuske vlade Stephane Le Foll uzvratio da će Pariz pažljivo pratiti da li GE ispunjava preuzete obaveze.

    Vlada ima veto na prodaju poduzeća iz strateških privrednih sektora, a u slučaju Alstoma strahovali su od gubitka industrijske baze za ključne tehnologije u segmentu nuklearne energije. Dodatno strahuju od gubitka radnih mesta, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti.

    General Electric završio je preuzimanje Alstomovog poslovanja s energijom prošle godine, uključujući gasne i parne turbine, vetroturbine, turbine za hidroelektrane i električne mreže, povećavši time broj od 305 hiljada zaposlenih za još 65.000.

    BBC piše da je u Velikoj Britaniji pod znakom pitanja 600 radnih mesta, u Švajcarskoj bi, prema najavama iz GE, trebalo biti ukinuto oko 1.300 radnih mesta, a u celoj Europi otkazi bi mogli najviše da zahvate zaposlene u poslovanju s obnovljivim izvorima, uslugama servisiranja elektrana i u sektorima upravljanja energijom.

    Glasnogovornik GE-ja dodaje da će u sklopu restrukturiranja radna mjesta biti ukinuta i u zemljama izvan Evrope, s obzirom na pometnju koju je u energetskoj industriji prouzrokovao pad cena nafte i gasa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE