Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusima ćemo praviti autodelove i dečju hranu?

    Ruske kompanije iz sektora auto delova zainteresovane su da dobar deo svoje proizvodnje iz Turske prebace u Srbiju, što je veoma značajno za privredu zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

    On je, kako je saopštila PKS, kazao da je to udruženje privrednika u kontaktu sa tri velike ruske fabrike sa kojima će posetiti srpske kompanije – potencijalne dobavljače, kao i mesta gde bi mogli da prebace proizvodnju.

    Čadež je kazao i da je osim interesovanja ruskih firmi da trguju i prave kooperacije sa srpskim, jedna velika proizvodna kompanija iz Srbije u pregovorima da u Rusiji otvori pogon za proizvodnju sokova i dečje hrane.

    Čadež je naglasio i da je PKS veoma aktivna i spremna da preuzme inicijativu na formiranju logističko distributivnog centra za plasman poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju, što bi doprinelo unapređenju izvoza, posebno malih i srednjih srpskih kompanija na to veliko tržište.

    Izvoz hrane u Rusiju po jasnoj proceduri

    Ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Sergej Dankvert potpisali su u Beogradu Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva kod uzajamnih isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom.

    Bogosavljević Bošković je kazala da se taj dokument odnosi na fitosanitarnu kontrolu svih poljoprivrednih proizvoda kojima trguju Srbija i Rusija. "Protokol je neophodan jer iz godine u godinu raste izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i on pruža pravnu osnovu da dalje jačamo trgovinu", kazala je ona.

    Dankvert je rekao da će potpisani dokument omogućiti da se poveća izvoz iz Srbije u Rusiju, jer određuje jasne procedure kojima će biti potpuna kontrola koja će garantovati da je roba poreklom iz Srbije.

    Prema rečima srpske ministarke, Srbija je prošle godine izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti preko 2,7 milijardi dolara, a da je od toga sa Rusijom ostvaren suficit od oko 252 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE