Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako izaći na kraj sa mikro menadžerima?

    Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Da li ste se nekada susreli sa menadžerima koji nadgledaju svaki vaš potez na poslu? Stoje vam nad glavom, kontrolišu vas i nerviraju poput zujanja dosadnog komarca? Onda ste bili, ili još uvek jeste, u dodiru sa mikro menadžerima.

    Za pojedine poslove neophodno je da postoje supervizori koji će osigurati njihovo ispunjenje. Međutim, neki mikro menadžeri tu ulogu obavljaju na potpuno pogrešan način – nikada ne delegiraju aktivnosti na druge, imaju jaku želju da stalno kontrolišu svoje podređene, veliku potrebu da se fokusiraju na najsitnije detalje i da se mešaju u posao ostalih zaposlenih.

    Kada se zaposleni nađe u prilici da bude kontrolisan na ovaj način, u njemu se sakuplja gnev i ljutnja koju najčešće ispoljava kroz prilike za osvetu, direktno ili indirektno. Međutim, ovo nije način da se izađe na kraj sa prenaglašenim ponašanjem supervizora. Evo 3 mnogo efektnija načina:

    1. Potražite razloge za ponašanje
    Koliko god mislili da je vaš supervizor hladna i bezosećajna mašina za kontrolisanje, budite uvereni da nije tako. Sigurno postoji neki razlog zbog kojeg se tako ponaša, i što pre to razumete, moći ćete da pristupite rešavanju problema. Možda je vaš supervizor i sam pod pritiskom od strane nadređenih da obavi posao bez greške, ili je pod stresom zbog gomile zadataka koje treba da uradi. Kada otkrijete razloge, razumećete tu osobu i moći ćete da joj pomognete da reši svoje (a time i vaše) brige.

    2. Izgradite poverenje
    Ako želite da promenite vaš odnos sa supervizorom i stvorite odnos pun poverenja i bez preko potrebne kontrole, uložite napor da obavljate svoje zadatke najbolje što možete. Potrudite se da vas ne kontrolišu zato što ste  imali neku veliku grešku u prošlosti, jer ako je to slučaj, moraćete prvo da prihvatite odgovornost za nju. Pokažite da ste sposobni da obavljate sav posao kako treba i na vreme. Kada mu pružite dovoljno dokaza, mikro menadžer vas neće kinjiti.

    3. Razgovarajte
    Kada izgradite poverenje, sledeći korak je da otvoreno razgovarate o onome što vam smeta u vašem odnosu. Znam, sigurno vam neće biti lako da se otvorite prema vašem mikro menadžeru, ali to će bez sumnje biti korisno za vaš odnos u budućnosti. Pokušajte da zajedno nađete najbolji način za saradnju u budućnosti i dostavljate informacije o vašem progresu. Tako će i vaš supervizor moći da se fokusira na druge zadatke i bude opušteniji.
    Previše kontrole može da ubije produktivnost zaposlenih i treba je se rešiti. Od najveće je važnosti da svaki radnik može da obavlja svoj posao bez pritiska, uz slobodu da iskaže svoje ideje i mišljenja. To je jedini način da se stvori organizaciona kultura.

    Da li ste vi ikada upali u klopku mikromenadžmenta ili ste se susreli sa fanatičnim supervizorom? Kako ste se izborili sa time? 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE