Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji još rano da gorivo padne ispod jednog evra

    U Makedoniji je od ponoći benzin ponovo pojeftinio pa se dizel sada i tamo prodaje za manje od jednog evra 0,71 evro. Litar evrosupera 95 toči se za jedan evro, evrosuper za (1,03 evra).

    Regulatorna komisija za energetiku je novu cenu goriva utvrdila na osnovu kretanja cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursu denara u odnosu na dolar u poslednjih 14 dana.

    Lukoil – Srbija zbog niske cene nafte neće od Nove godine dizati cenu goriva bez obzira što će akcize na gorivo biti veće od dinar do četiri i po, u zavisnosti od vrste derivata.

    U Lukoilu tvrde da cena goriva u Srbiji može da bude niža od jednog evra kakav je slučaj već duže vreme u Austriji, BiH pa sad i u Makedoniji, ukoliko nafta nastavi da pada, ali, dodaju, da je u našoj zemlji problem zašto se to ne događa, visoka državna zahvatanja koja u ceni učestvuje s više od 50 procenata.

    S povećanjem akcize učešće države u svakoj litri goriva biće još veće, u benzinima do 60, dizelu 60,5 auto gasu 51 odsto. Interesantno je da dok sve zemlje u regionu i Evropi, zbog zaštite životne sredine i smanjenja izduvnih gasova stimulišu trošenje auto gasa, u Srbiji je potpuno obrnuta situacija.

    Državni nameti su vrlo velki sada su na nivou od 50,50 odsto, da bi od Nove godine bili još veći, što u velikoj meri dovodi u pitanje dalju isplativost trošenja i točenja ovog pogonskog goriva.

    Gorivo je u Srbiji je od juna do danas pojeftinilo od 14 dinara za benzine do 17,35 za dizel goriva. Dok je auto gas jefitniji za oko šest dinara. Preračunato po srednjem krusu evra, od juna do danas to je od 0,13 do 016 evra niža cena, a u dolarima jeftinije je 0,17 do 0,20 dolara.

    Istovremeno, kurs evra je u junu 2008. godine bio 81,9 dinara, a dolara 52,5, dok danas jedan evro vredi 120 dinara, a američki dolar 111 dinara, dakle, dvostruko više nego 2008. godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE