Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ispravljaju Krstićevu grešku o drastičnom kažnjavanju

    Građani koji porez ne plate na vreme, umesto dosadašnjeg penala od 50.000 dinara, ubuduće će biti kažnjavani sa 5.000 dinara, čime se ispravlja greška o drastičnom kažnavanju bivšeg ministra Lazara Krstića, piše Blic.

    Deset puta manja kazna u slučaju neredovnog ili delimičnog plaćanja poreza predviđena je izmenama Zakona o poreskom postupku koje stupaju na snagu 1. januara naredne godine.

    Svi građani koji ne plate porez do naznačenog roka i u celosti, bilo da je reč o nametu na imovinu, dohodak, plovila, splavove ili oružje, praktično će biti kažnjeni sa najviše 5.000 dinara. Ovi porezi, inače, plaćaju se u četiri rate. Kazni podleže svaki dug, pa makar on iznosio i 200 dinara.

    Dosadašnja kazna od 50.000 dinara uvedena je sredinom prošle godine, a na predlog bivšeg ministra finansija Lazara Krstića. Izvor Blica kaže da je drastično kažnjavanje građana posledica greške koju su napravili Krstić i njegov tim i da se ona sada novim propisima ispravlja.

    Ideja je bila da se povećanjem kazni utiče na sve poreske obveznike da na vreme razmišljaju o svojim obavezama. Ali član 188, kojim je predviđeno da svi koji ne plate porez budu kažnjeni sa minimalno 50.000 dinara, nije inicijalno bio predviđen. Trebalo je da važi samo za određene obveznike, a ne za sve građane, tvrdi izvor Blica.

    U narednoj godini biće i blaža kaznena politika za pravna lica. Vlasnici firmi koji ne podnesu poresku prijavu u roku ili ne plate porez u celosti, umesto dosadašnjih 150.000, biće kažnjeni sa 100.000 dinara.

    Izmenama zakona menja se i redosled uplaćenog iznosa namenjenog porezu, a predviđeno je i da dugovanja po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne mogu da zastare. Ukupan dug državi za poreze i doprinose je 600 milijardi dinara.

    Poreski stručnjak Đerđ Pap smatra da kazne u slučaju neplaćanja poreza treba ukinuti. Kažnjavanje u slučaju poreskog duga je loše jer građani na dug već plaćaju kamatu koja je 20 odsto godišnje, a postoji i mehanizam prinudne naplate.

    Verujem da bi jedan ozbiljan pravni analitičar mogao čak da ospori takvu mogućnost kažnjavanja bez obzira na visinu kazne, ocenio je Pap za Blic.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE